V Španiji imamo nogometni derbi med Realom in Barcelono, ki mu pravimo »El Clásico«. Italijanski »il classico« pa so zame špageti »aglio, olio e peperoncino«.
Sestavine za 2 osebi:
2 sveža čilija
8 strokov česna
olivno olje
2 žlici sesekljanega peteršilja
sol
200 g špagetov
1 žlica naribanega parmezana
Kako pripravimo aglio, olio e peperoncino?
Čilija vzdolžno prerežemo, odstranimo semena in na drobno sesekljamo.
V ponvi na olivnem olju na nizki temperaturi prepražimo česen in čili. Ko česen porumeni (nikakor sme porjaveti), primešamo sesekljan peteršilj in odstavimo posodo.
V osoljeni vreli vodi skuhamo testenine po navodilih na embalaži.
Precejene testenine predevamo v ponev s česnom in čilijem, izdatno zabelimo s kakovostnim olivnim oljem, potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.
Aglio, olio e peperoncino – dodatne informacije
Špageti Aglio, Olio e Peperoncino so preprosta jed, ki je znana po hitri pripravi. Gre za eno najpreprostejših in najbolj klasičnih italijanskih jedi, kiponuja bogat in intenziven okus. Jed izvira iz regije Campania v Italiji, še posebej je povezana z Neapljem. Testenine Aglio, Olio e Peperoncino so simbol italijanske “cucina povera” ali “revne kuhinje”, ki iz preprostih in poceni sestavin ustvarja okusne in zadovoljive obroke. Ta jed je dokaz, da za pripravo izjemne hrane ne potrebujemo dragih ali eksotičnih sestavin. Jed je zelo priljubljena med študenti in tistimi, ki iščejo hitro, a okusno jed za pripravo pozno ponoči.