Ajdova kaša s svinjsko ribico v jurčkovi omaki

Ajdova kaša, ki sodi med slovenske tradicionalne jedi, je po krivici prezrta, sploh med mladimi ljudmi. Vrnimo se v čas naših babic in ji povrnimo nekaj starega šarma.

Sestavine: ajdova kaša, svinjska ribica, olje, jušna osnova, čebula, jurčki, česen, peteršilj, timijan, poper, belo vino, sladka smetana
ajdova kaša jurčki

  • Ajdovo kašo kuhamo 15 minut v jušni osnovi. Kuhano kašo odcedimo.
  • Na olju na hitro popečemo medaljončke. Ko so popečeni z obeh strani, ki jih shranimo za nekaj časa na krožnik.
  • Na olju, kjer smo pekli medaljončke, prepražimo drobno naseljano čebulo. Po potrebi lahko dolijemo še nekaj olja. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni.
  • Dodamo nasekljan česen in počakamo da česen zadiši.
  • Dodamo na lističe narezane jurčke. Premešamo in pražimo kakšno minutko.
  • Zalijemo z vinom in začinimo s timijanom, soljo in poprom. Počakamo da tretjina vina povre.
  • V posodo damo medaljončke, ki smo jih predhodno opekli.
  • Primešamo sesekljan peteršilj in sladko smetano, pokrijemo posodo in dušimo na šibkem ognju 5 minut.

Zaznamki

2 komentarja

  • Lojz Makaronov /

    Ajdove kaše ne kuhamo v vodi. To niso špageti. Prepražiš čebulo, dodaš jurčke. Prepražiš. Dodaš česen Dodaš ajdovo kašo. Prepražiš. Zaliješ z dvojno količino vode in vina. (Torej npr. 3 dcl kaše, 6 dcl tekočine). Ogenj na minimum. Pokriješ. Dušiš. Ko kaša vsrka tekočino, odstaviš. Vmešaš 1 dcl sladke smetane. Pokriješ. Počakaš 5 minut. Postrežeš. Amen.

  • Lojz Makaronov /

    Svinjsko ribico razpoloviš. Počez. Začiniš. Pomokaš. Na močnem ognjo z vseh strani opešeč na malo olja. Taliješ z 1 dcl vina. Deglaziraš. Pokriješ. Ogenj na minimu. Dušiš 5 minut. Narežeš na medaljone. Naložiš okrog ajdove kaše. Preliješ z omako (samo meso). Amen

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top