Ajvar | Kuharski recepti - Okusno.si

Ajvar

ajvarAvgusta, ko tržnico preplavijo rdeče paprike (mimogrede, najboljše so tiste iz Makedonije), se splača žrtvovati en popoldan za pripravo ajvarja, ki ga bomo lahko potem jedli do naslednjega poletja. Seveda, če ga bomo naredili dovolj. Svetujem vam, da ga polnite v manjše kozarčke. Ko kozarec enkrat odpremo, moramo namreč ajvar pojesti v nekaj dneh, sicer se pokvari.
Sestavine za ajvar: 3 kg rdeče paprike, 1 kg jajčevcev, 400 g čebule, 5 strokov česna, 100 g polpekočih rdečih feferonov, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 dl olja, sol

Kako naredimo ajvar?

Paprike operemo, osušimo, premažemo z oljem, predevamo v pekač in spečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C. Med peko jih večkrat obrnemo, da se spečejo z vseh strani. Paprike so pečene, ko kožica počrni in se na površini pojavijo mehurji.

Pečene paprike preložimo v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovko. Počakamo nekaj minut, da se paprike ohladijo. Nato jih vzdolžno prerežemo in odstranimo semena ter peclje. Tako očiščenim paprikam z ostrim nožem odstranimo počrnelo kožico.

Jajčevce olupimo in narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje, ki jih na obeh straneh dobro posolimo in porazdelimo po cedilu. Počakamo 20 min, da izpustijo grenak sok, nato jih dobro operemo in osušimo.

Na obeh straneh jih opečemo na naoljeni žar plošči. Ko so pečeni, jih preložimo na kuhinjsko desko in razrežemo na večje kose.

Pečene paprike in jajčevce zmeljemo s sekljalnikom.

V večji in široki posodi segrejemo olje na katerem med stalnim mešanjem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo sesekljan česen in pražimo še kakšno minuto, da česen nekoliko porumeni.

Dodamo zmleto papriko in jajčevce, sesekljane feferone, ki smo jim odstranili semena, in balzamični kis. Po potrebi prilijemo še nekaj olja. Solimo po okusu.

Kako dolgo kuhamo ajvar?

Ajvar kuhamo pri nizki temperaturi vsaj 2 uri. Vsakih nekaj minut ga moramo premešati, saj se nam lahko drugače hitro prismodi.

Steklene kozarčke, ki smo jih pred tem 15 minut segrevali v pečici pri 110 °C, napolnimo z ajvarjem. Zapremo jih s pokrovčki, ki smo jih prekuhali v vreli vodi in osušili. Kozarčke zavijemo v toplo odejo ali kakšno drugo toplo pregrinjalo, da se počasi ohladijo. Po 24 urah jih prestavimo v temen in hladen prostor.
ajvar melancani

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top