Preprosta in hitro pripravljena briška jed, ki jo lahko v poznih pomladanskih mesecih oplemenitimo s svežimi šparglji. Če so le-ti divji, še toliko bolj ohranimo primorsko prvobitnost jedi.
Sestavine za polento (za 2 osebi):
olivno olje, sol, 200 g bele polente, 1 žlička masla, 2 žlici naribanega parmezana
Sestavine za toč:
olivno olje, 1 žlica masla, 200 g špargljev, 100 g pršuta, 1,5 dcl terana
Postopek priprave
V osoljeni vreli vodi, v katero smo kanili nekaj olivnega olja, skuhamo polento po navodilih z embalaže. Ko je polenta skuhana, vmešamo maslo in parmezan.
Na olivnem olju, ki smo mu dodali žlico masla, popečemo šparglje, ki smo jih narezali na približno 2 cm velike kose.
Ko so šparglji pečeni, dodamo narezan pršut in ga na hitro popečemo.
Zalijemo s teranom in na močnem ognju kuhamo tako dolgo, da povre polovica tekočine.
Postrežemo v globokem krožniku skupaj z belo polento, ki jo »točamo«, pomakamo v toč.