Če ste v Parizu in bolj na budget varianti, potem se je potrebno na kosilo ali večerjo odpraviti v Latinsko četrt, kjer ponujajo čisto spodobne turistične menije za zmerno ceno. Skoraj na vsakem boste našli biftek z zelenim poprom.
Sestavine za 4 osebe:
800 g pljučne govedine
mlet črni poper
1 žlica gorčice
2 stroka česna
rožmarinove vejice
olivno olje
0,4 dl konjaka
sol
6 žlic zelenega popra v slanici
2 dl jušne osnove
1 dl smetane za kuhanje
Meso narežemo na približno 2 cm debele zrezke. Vsak kos odrezanega mesa na obeh straneh dobro začinimo s črnim poprom, samo po eni strani ga na rahlo premažemo z gorčico.
Meso preložimo v posodico. Med kose mesa dodamo nekaj narezanega česna in vejice svežega rožmarina. Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in damo vsaj za nekaj ur marinirati v hladilnik (najboljše čez noč).
Meso vzamemo iz hladilnika pol ure pred pečenjem, da se ogreje na sobno temperaturo.
V dobro razgreti ponvi na olivnem olju popečemo meso z obeh strani. Pečemo največ 2 kosa hkrati. Najprej pečemo meso 3 minute na eni strani, nato še 2 minuti na drugi strani.
Prilijemo nekaj kapljic konjaka, prižgemo in flambiramo meso, nato ga preložimo na krožnik (nikakor ga ne smemo prebosti z vilicami). Meso posolimo po obeh straneh in ga zavijemo v alufolijo, v kateri ga pustimo počivati, dokler ne pripravimo omake.
Poper precedimo in ga speremo pod tekočo vodo. Tretjino zelenega popra predevamo v skledico, ga stremo z vilicami, nato pa damo nazaj k celemu popru.
V ponev, kjer se je peklo meso, prilijemo jušno osnovo. Deglaziramo dno posode (s kuhalnico postrgamo ostanke od pečenja). Dodamo zeleni poper, prilijemo 1 dl smetane za kuhanje in sok, ki se je nabral med počivanjem mesa v alufoliji. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še kakšni 2 minuti, da se omaka zgosti.
Pečeno meso serviramo na krožnike in prelijemo z omako.