Čebulna juha
Sestavine za pripravo čebulne juhe (za 4 osebe):
1 žlica masla (25 g), oljčno olje, 300–400 g čebule, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 2 žlici moke, 2,5 dl belega vina, 1,25 l jušne osnove, 1 lovorov list, timijan, majaron, sol, poper, 100 g sira (npr. edamec), francoska štruca, peteršilj ali drobnjak
Kako se pripravi čebulna juha?
Čebulo narežemo na tanke kolute in jo počasi pražimo v večji ponvi, v kateri smo razpustili maslo ter mu dodali nekaj brizgov oljčnega olja. Čebulo med praženjem pri nizki temperaturi večkrat premešamo. Po približno 10 minutah ji dodamo 1 žlico rjavega sladkorja. Dalj časa kot pražimo čebulo, pogosteje jo bomo morali premešati. Po približno 40 minutah počasnega praženja bo čebula začela dobivati rumeno barvo. Takrat ji dodamo sesekljan česen in vse skupaj pražimo še približno 10 minut, da čebula karamelizira in dobi zlatorjavo barvo.
Čebulo potresemo z moko, premešamo ter prilijemo belo vino. Mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gosto omako. Prilijemo jušno osnovo, dodamo začimbe, solimo in popramo po okusu. Pokrijemo posodo in juho kuhamo 40 minut.
V toasterju popečemo na dober centimeter debelo narezane rezine bagete.
Juho prelijemo v keramične posodice. Na vrh položimo opečene rezine kruha, ki jih izdatno potresemo z naribanim sirom.
Vse skupaj prestavimo na najvišjo rešetko v že segreti pečici. Vklopimo funkcijo žara. Počakamo nekaj minut, da se sir raztopi in zlatorjavo obarva. Pred serviranjem juho potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Čebula – zanimivosti
- Čebula je znana po svojih potencialno zdravilnih lastnostih. Vsebuje različne hranilne snovi, vključno z vitaminom C, vitaminom B6, folno kislino ter minerali, kot so kalij, magnezij in železo. Poleg tega naj bi imela čebula protivnetne in protimikrobne lastnosti.
- Čebula vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Antioksidativni učinki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za različne bolezni.
- V nekaterih tradicionalnih medicinskih praksah se čebula uporablja za lajšanje kašlja, zdravljenje opeklin in celo kot naravno sredstvo za zmanjšanje vročine.