Čemaževa juha s poširanim jajcem
Sestavine za 4 osebe:
• 2 čebuli
• 250 g krompirja (2 srednje velika krompirja)
• 250 g čemaža
• 80 g pancete
• 1 l zelenjavne jušne osnove
• olivno olje
• lovorjev list
• sol, poper
Kako skuhamo čemaževo juho?
Krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Čebulo na drobno sesekljamo. V lonec kanemo nekaj olivnega olja. Dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir in prilijemo jušno osnovo. Solimo po okusu, dodamo lovorjev list. Pokrijemo posodo in kuhamo 30 minut.
Dodamo na grobo sesekljan čemaž in kuhamo še 10 minut. S paličnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo. Začinimo s sveže mletim poprom.
V vroči ponvi popečemo tanke rezine pancete. Odložimo jih na papirnato brisačo, ki popivna odvečno maščobo. Ohlajeno panceto na drobno sesekljamo.
V vroči ponvi popečemo pest sesekljanega čemaža.
Kako pripravimo poširano jajce in hrustljavo panceto?
Jajce razbijemo in ga prelijemo v skledico. V kozici zavremo vodo. Posodo odstavimo in vanjo prelijemo jajce. Pokrijemo posodo in počakamo 3 minute. S penovko vzamemo poširano jajce iz posode in ga položimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna voda.
Kako serviramo čemaževo juho?
Čemaževo juho serviramo v globok krožnik. Na sredo previdno dodamo poširano jajce, ki ga potresemo s sesekljano panceto in potresemo s popečenim čemažem. Jajce na rahlo posolimo.
Kaj je čemaž?
Čemaž, ki je poznan tudi kot divji česen ali medvedji česen, je vrsta divje čebule, ki raste na vlažnih, gozdnatih območjih. Čemaž raste v Evropi in delih Azije ter ima močan, oster okus, ki je podoben običajnemu česnu, vendar je blažji in nekoliko slajši. Čemaž ima dolge, široke liste, ki spominjajo na liste šmarnice, in majhne, bele cvetove, ki cvetijo spomladi.
V kuhinji lahko divji česen oz. čemaž uporabite v različnih jedeh, da dodate okus in globino. Lahko ga nasekljamo in dodamo solatam, juham, enolončnicam ali uporabimo za pripravo pesta ali drugih omak. Čemaž je okusen tudi, če ga prepražimo in postrežemo z mesom ali zelenjavo.
Zelo pomembno je, da pri nabiranju čemaž pravilno prepoznate in ga ne zamenjate recimo z jesenskim podleskom ali šmarnico, ki so strupene rastline in zelo nevarne za uživanje.