Večina deklet in morda tudi nekaj fantov se verjetno spomni slovenske narodne pesmi, ki je bila v vrtcih priljubljena podlaga za odštevanko in se je začela takole: »Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši, v šolo tudi rada grem, vsako leto rajši.« Za namene recepta, ki ga trenutno prebirate, bi lahko omenjeno pesem malce spremenili in zapisali takole: »Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši, v šolo sicer rada grem, pite pečem pa še rajši.«
Sestavine za pripravo češnjeve pite:
- 250 g listnatega testa
- 400 g češenj
- 1 limeta
- 1 žlica masla
- 2 žlici krušnih drobtin
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 250 g sira mascarpone
Listnato testo razvaljamo na pomokani površini. Preložimo ga v namaščen okrogel pekač za peko pit. S prsti ga porazdelimo po pekaču. Robove testa, ki gledajo čez rob pekača, porežemo. Z vilicami prepikamo testo.
Češnje izkoščičimo, predevamo v skledo, poškropimo s sokom iztisnjene limete in premešamo.
Češnje porazdelimo po testu.
V ponvi na raztopljenem maslu prepražimo drobtine, ki jih potresemo po češnjah.
V skledi z mešalnikom zmešamo 1 jajce, 1 rumenjak, sladkor in mascarpone. Kremo prelijemo čez češnje.
Pito pečemo 35–40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.