Čokoladni tart
Idealna sladica za vse ljubitelje temne čokolade. Nihče vam ne zapoveduje, kakšno čokolado morate izbrati. Tart lahko pripravite z običajno jedilno čokolado, lahko pa posežete tudi po močnejših temnih čokoladah, ki vsebujejo 60 % ali več kakava.
Sestavine za testo:
1 jajce
30 g sladkorja v prahu
100 g masla
150 g gladke moke
ščep soli
0,3 dl vode
Sestavine za kremo:
2 dl sladke smetane
200 g temne čokolade
ščep soli
2 jajci
Sestavine za čokoladne ostružke:
50 g jedilne čokolade
Priprava testa
V multipraktiku zmešamo jajce, sladkor in maslo. Dodamo moko, ščep soli in vodo. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v mehko testo.
Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo vsaj za 30 minut počivati v hladilnik.
Na pomokani površini ga razvaljamo na 0,5 cm debeline.
Pekač za peko pit obložimo s papirjem za peko. Razvaljano testo preložimo v pekač in ga s prsti previdno porazdelimo po pekaču. Testo, ki gleda čez robove pekača, porežemo. Testo na dnu pekača prepikamo z vilicami, da se med peko ne bi napihovalo. Pečemo ga 15 minut pri 180 °C.
Priprava kreme
Medtem ko se testo hladi, pripravimo kremo. V kozici segrejemo smetano. Ko začne rahlo vreti, odstavimo posodo in vmešamo nalomljeno čokolado ter ščep soli. Z metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada raztopi. Nato primešamo še 2 razžvrkljani jajci.
Kremo vlijemo na ohlajeno testo. Pekač damo nazaj v pečico in pečemo še 15–20 minut pri 160 °C.
Ko je tart pečen, ga najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato ga za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se krema res dobro ohladi in strdi.
Preden ga postrežemo in razrežemo, ga okrasimo s čokoladnimi ostružki. Le-te najlažje naredimo tako, da z ostrim kuhinjskim nožem nastrgamo temno čokolado, ki smo jo imeli 30 minut v zamrzovalniku.