Piščančji curry | Okusno.si

Piščančji curry

Piščančje meso v curry omaki je definitivno na vrhu seznama mojih najljubših jedi. Preizkusil sem že veliko začimbnih mešanic za pripravo curry omake in vedno znova ugotovil, da se najbolj obnese curry v rumeni steklenički blagovne znamke Maestro.

Sestavine za pripravo curry omake za 4 osebi: olje, 1 čebula, 2 stroka česna, 400 g piščančjega fileja, curry, pol žličke ingverja, sol, svetla (light) sojina omaka, 1 pločevinka kokosovega mleka (400 ml), 1 pločevinka mlade koruze v storžih, čili v prahu

Kako naredimo curry omako s piščancem?

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in na tanke kose narezano piščančje meso.

Pražimo kakšno minuto ali dve. Ves čas mešamo. Nato vse skupaj dobro začinimo s curryem (vsaj 2 mali žlički), potresemo z ingverjem ter solimo in popramo.

Prilijemo 2 žlici sojine omake in dobro premešamo. Počakamo, da meso vpije omako.

Prilijemo kokosovo mleko, zmanjšamo temperaturo in na šibkem ognju kuhamo 20 minut.

Po potrebi dodamo še malo currya.

Opcija 1: dodamo na majhne cvetove narezano cvetačo.
Opcija 2: dodamo sesekljano svežo špinačo.
Opcija 3: dodamo na koščke narezano mlado koruzo v stroržih.

Kuhamo še 5 minut. Če imamo radi bolj pekoče jedi, lahko v curry dodamo še nekaj ostrega čilija.

Curry postrežemo s kuhanim rižem.

Zgodovina currya

Zgodovina curryja je dolga in raznolika ter sega stotine let nazaj v preteklost. Curry bi naj izviral iz Indije, kjer so ga v starih časih uporabljali za konzerviranje mesa in zelenjave. Beseda “curry” izhaja iz tamilske besede “kari”, kar pomeni omaka. Najzgodnejša znana uporaba karija v prahu je bila v 17. stoletju, ko so ga Mughali predstavili na indijski podcelini.

Curry se je od takrat razširil po vsem svetu in je zdaj priljubljen v različnih kuhinjah, vključno z indijsko, pakistansko, šrilanško, bangladeško in tajsko. Na Zahodu se kari v prahu pogosto uporablja kot začimba za različne jedi, od karija do enolončnic.

Recepti za curry se zelo razlikujejo od regije do regije in celo od družine do družine. Osnovne sestavine običajno vključujejo različne začimbe, vključno s kurkumo, kumino, koriandrom in čilijem v prahu. Druge sestavine, kot so ingver, česen, čebula in paradižnik, so pogosto dodane za ustvarjanje bolj zapletenega okusa.

V Indiji je uporaba curryja povezana z duhovnimi in verskimi praksami. V hinduizmu na primer verjamejo, da imajo začimbe, ki se uporabljajo v kariju, zdravilne lastnosti in se uporabljajo kot daritve bogovom.

Danes curry uživajo ljudje po vsem svetu. Priljubljen je tako v restavracijah kot v domači kuhinji. Zaradi široke palete uporabljenih začimb in sestavin je vsestranska jed, ki jo je mogoče prilagoditi številnim različnim okusom. Ne glede na to, ali pripravljate klasičen indijski curry ali jed v tajskem slogu, so možnosti neskončne.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top