Gyros, shawarma in doner kebab so tipične bližnjevzhodne jedi, običajno narejene iz tanko narezanega pečenega mesa in zelenjave. V osnovi so si omenjene jedi precej podobne, a seveda med njimi obstajajo razlike v pripravi in samem izvoru:
- Gyros je grška jed, običajno narejena iz svinjine ali piščanca in začinjena z začimbami in zelišči, kot so origano, timijan in majaron. Običajno ga postrežejo v pita kruhu s paradižnikom, čebulo in tzatziki omako.
- Shawarma izvira iz Bližnjega vzhoda in je običajno narejena iz piščanca, govedine ali jagnjetine. Začinjena je z začimbami, kot so kumina, koriander in kurkuma. Zavita je v tanek pita kruh. Običajno se postreže s sezamovo ali jogurtovo omako.
- Doner kebab je turška jed, pripravljena iz jagnjetine, govedine ali piščanca. Običajno se postreže v zelo tankem zapečenem kruhu z dodatki, kot so zelena solata, paradižnik, čebula in jogurtova omaka.
- Kebab je najbolj priljubljena ulična hrana v Sloveniji, ki je v SSKJ-ju opredeljena kot »jed iz mariniranega govejega, piščančjega ali jagnječjega mesa, v plasteh nataknjenega na raženj, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha«.
Sestavine za 4 osebe:
500 g govejih ledij (»roast beef«), sol, poper, mleta paprika, 1 bučka, 1 paprika, 2 čebuli, 2 paradižnika, peteršilj, oljčno olje, 8 pita kruhkov , tzatziki omaka
Meso najprej dobro očistimo (porežemo maščobo, kite in vlakna). Nato ga za 90-120 minut damo v zamrzovalnik, saj ga bomo tako veliko lažje narezali na res tanke rezine.
Ohlajeno meso z ostrim nožem narežemo na čim bolj tanke rezine. Narezano meso prestavimo v skledo in začinimo s soljo, poprom in mleto papriko.
Prelijemo ga z nekaj brizgi oljčnega olja in vse skupaj dobro premešamo.
Skledo pokrijemo, meso pa pustimo počivati v marinadi vsaj 60 minut.
V vroči naoljeni ponvi spečemo meso. Nikoli vsega naenkrat, saj bi se zaradi prevelike količine začelo dušiti, ampak raje v dveh ali treh rundah (odvisno od velikosti ponve). Bučke in papriko narežemo na koščke in na hitro popečemo v naoljeni ponvi. Solimo po okusu.
Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. Paradižnik narežemo na manjše koščke. Peteršilj na drobno sesekljamo.
Pita kruh zarežemo na sredini in naredimo žepek, ki ga napolnimo z mesom in poljubno zelenjavo. Sestavine v piti prelijemo s tzatziki omako ter potresemo s peteršiljem.
Seveda pa lahko pita kruh uporabimo tudi drugače, in sicer tako, da ga obložimo s poljubno zelenjavo in mesom ter ga nato preprosto prepognemo ali pa zvijemo kot palačinko …