Domači kebab | Okusno.si

Domači kebab

Gyros, shawarma in doner kebab so tipične bližnjevzhodne jedi, običajno narejene iz tanko narezanega pečenega mesa in zelenjave. V osnovi so si omenjene jedi precej podobne, a seveda med njimi obstajajo razlike v pripravi in samem izvoru:

  • Gyros je grška jed, običajno narejena iz svinjine ali piščanca in začinjena z začimbami in zelišči, kot so origano, timijan in majaron. Običajno ga postrežejo v pita kruhu s paradižnikom, čebulo in tzatziki omako.
  • Shawarma izvira iz Bližnjega vzhoda in je običajno narejena iz piščanca, govedine ali jagnjetine. Začinjena je z začimbami, kot so kumina, koriander in kurkuma. Zavita je v tanek pita kruh. Običajno se postreže s sezamovo ali jogurtovo omako.
  • Doner kebab je turška jed, pripravljena iz jagnjetine, govedine ali piščanca. Običajno se postreže v zelo tankem zapečenem kruhu z dodatki, kot so zelena solata, paradižnik, čebula in jogurtova omaka.
  • Kebab je najbolj priljubljena ulična hrana v Sloveniji, ki je v SSKJ-ju opredeljena kot »jed iz mariniranega govejega, piščančjega ali jagnječjega mesa, v plasteh nataknjenega na raženj, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha«.


Sestavine za 4 osebe:
500 g govejih ledij (»roast beef«), sol, poper, mleta paprika, 1 bučka, 1 paprika, 2 čebuli, 2 paradižnika, peteršilj, oljčno olje, 8 pita kruhkov , tzatziki omaka

Meso najprej dobro očistimo (porežemo maščobo, kite in vlakna). Nato ga za 90-120 minut damo v zamrzovalnik, saj ga bomo tako veliko lažje narezali na res tanke rezine.

Ohlajeno meso z ostrim nožem narežemo na čim bolj tanke rezine. Narezano meso prestavimo v skledo in začinimo s soljo, poprom in mleto papriko.
Prelijemo ga z nekaj brizgi oljčnega olja in vse skupaj dobro premešamo.

Skledo pokrijemo, meso pa pustimo počivati v marinadi vsaj 60 minut.

V vroči naoljeni ponvi spečemo meso. Nikoli vsega naenkrat, saj bi se zaradi prevelike količine začelo dušiti, ampak raje v dveh ali treh rundah (odvisno od velikosti ponve). Bučke in papriko narežemo na koščke in na hitro popečemo v naoljeni ponvi. Solimo po okusu.

meso-za-kebab

Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. Paradižnik narežemo na manjše koščke. Peteršilj na drobno sesekljamo.

Pita kruh zarežemo na sredini in naredimo žepek, ki ga napolnimo z mesom in poljubno zelenjavo. Sestavine v piti prelijemo s tzatziki omako ter potresemo s peteršiljem.

Seveda pa lahko pita kruh uporabimo tudi drugače, in sicer tako, da ga obložimo s poljubno zelenjavo in mesom ter ga nato preprosto prepognemo ali pa zvijemo kot palačinko …

kebab recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top