Gnudi – žličniki s špinačo in ricotto

Še ena jed za ljubitelje zeleno listnate in z vitamini bogate zelenjave, ki jo obožuje tudi Popeye. Gnudom, ki so italijanskega izvora, bi po domače lahko rekli tudi žličniki. Pri pripravi gnudov je pomembno predvsem to, da dobite kompaktno maso, ki bo obdržala svojo obliko, ko jo boste dali kuhati v vodo. Gnudi se lahko jedo kot priloga ali pa kot samostojna jed (še posebej, če jih zabelite z masleno žajbljevo omako in z obilo parmezana).

gnudi

Sestavine:
špinača, ricotta, gladka moka, sol, muškatni orešček

Sestavine za preliv:
maslo, žajbelj, parmezan

Testo za žličnike

  1. Zmešamo na drobno narezano in odcejeno špinačo, ki smo jo predhodno blanširali v osoljeni vodi. Uporabimo lahko tudi že pripravljeno zamrznjeno špinačo, ki jo seveda odmrznemo in dobro odcedimo.
  2. V špinačo zamešamo moko in ricoto ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Po potrebi še dodamo moko, saj testo ne sme biti pretekoče.
  3. V vrelo osoljeno vodo, dodajamo žličnike, ki jih oblikujemo tako, da testo zajamemo z žlico, ga s pomočjo druge žlice oblikujemo v ovalno kepo, ki jo nato damo v vrelo vodo.

Preliv

  1. Segrejemo maslo in počakamo, da se zapeni (nikakor ne sme porjaveti) nakar dodamo 6 žajbljevih listov, zmanjšamo ogenj na minimum, mešamo 1 minuto in odstavimo.
  2. Prelijemo žličnike, jih radodarno potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top