V sezoni, ko rastejo gobe, si le privoščite juho iz sveže nabranih jurčkov. Jaz jih običajno kupim na tržnici, pa ne zato, ker se mi jih ne ljubi nabirati v gozdu, ampak zaradi tega, ker jurčkov skoraj nikoli ne najdem, niti takrat ne, ko jih je na tržnici ogromno in veš, da je prava sezona za nabiranje. Očitno se sprehajam po napačnih gozdovih.
Sestavine za 4 osebe:
250 g jurčkov
1 velika rdeča čebula
4 stroki česna
olivno olje
šetraj, rožmarin, majaron, timijan
1 l zelenjavne jušne osnove ali vode
sol, poper
1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava gobove juhe z jurčki
Gobe očistimo in narežemo na rezine.
Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.
Na olivnem olju med stalnim mešanjem prepražimo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe. Mešamo in pražimo tako dolgo, da iz gob izpari vsa voda.
Začinimo s šetrajem, rožmarinom, majaronom in timijanom. Prilijemo jušno osnovo. Premešamo ter solimo in popramo po okusu.
Pri nizki temperaturi kuhamo juho v pokriti posodi 20 minut. Pred serviranjem vmešamo v juho še sesekljan peteršilj.