Gratiniran krompir z blitvo

Večina ljudi, ki jih poznam, pripravlja blitvo samo na en način. Blitvo skuhajo jo vmešajo s kuhanim krompirjem v kosih ter jo ponudijo kot prilogo k ribjim jedem. Da bi razbil to monotonijo a hkrati obdržal obe osnovni sestavini (krompir in blitvo), sem vse skupaj zapakiral nekoliko po svoje.

Sestavine za 2 osebi:
500kg krompirja, 1 dcl mleka, 1 dcl sladke smetane, 100 g sira, 300 g blitve, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, muškatni orešček

gratiniran krompir

  1. Bitvo kuhamo 2 minuti v osoljeni vreli vodi. Precedimo, pustimo da se voda dobro odteče in počakamo da se blitva nekoliko ohladi. Nato jo grobo narežemo.
  2. Krompir olupimo in narežemo na okrogle, 0,5cm debele rezine.
  3. V naoljen pekač razporedimo prvo plast rezin, ki se naj malce prekrivajo.
  4. Na krompir enakomerno razporedimo blitvo.
  5. Posolimo, potresemo s peteršiljem (dodamo lahko tudi kakšno drugo začimbo) in s sirom.
  6. Nadaljujemo z naslednjo plastjo krompirja in ponovimo postopek.
  7. Krompir prelijemo z mešanico, ki jo pripravimo iz 2 jajc, 1dcl mleka, 1dcl sladke smetane. Mešanico začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
  8. Potresemo s sirom in pečemo pri 200° približno 40 minut.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top