Da boste lahko pripravili polnjenega piščanca brez kosti, vam toplo priporočam, da si na YouTubu pogledate kakšen posnetek s podrobnim prikazom vseh rezov, ki so potrebni, da odstranimo vse kosti iz piščanca. V nasprotnem primeru bo priprava te jedi skorajda »mission impossible« ali pa boste morali recept preimenovati v razcufani polnjeni piščanec.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 cel piščanec
- sol
- poper
- 100 g pancete
- 2 dl jušne osnove ali belega vina
- olivno olje
Sestavine za nadev:
- 2 čebuli
- olivno olje
- 4 male žemlje (stare 2 dni)
- 1,5 dl mleka
- 1 jajce
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- muškatni orešček
Priprava nadeva
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi na olivnem olju pražimo čebulo med stalnim mešanjem do zlatorjave barve.
Žemlje narežemo na kocke in jih predevamo v skledo. Prelijemo jih z 1,5 dl mlačnega mleka, primešamo razžvrkljano jajce, 1 žlico sesekljanega peteršilja in praženo čebulo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj lepo povežejo.
Priprava piščanca
Celega piščanca z ostrim nožem izkoščičimo. Poberemo mu prav vse kosti.
Razkoščičenega piščanca solimo in popramo po obeh straneh, nato pa ga obrnjenega s kožo navzdol položimo na kuhinjsko desko. Po piščancu enakomerno porazdelimo nadev.
Piščanca po daljši stranici zavijemo v rolado, ki jo nato tesno ovijemo z rezinami pancete.
Konce mesa zapremo z zobotrebci, da nam nadev med pečenjem ne uide iz mesa. Celoten kos mesa prečno povežemo še s kuhinjsko vrvjo, da bo med peko obdržal željeno obliko.
Meso premažemo z olivnim oljem in položimo v pekač, v katerega prilijemo 2 dl jušne osnove (po želji lahko jušno osnovo nadomestimo s kakovostnim belim vinom). Meso pečemo 60 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Med peko piščanca večkrat obrnemo in prelijemo s tekočino iz pekača.
Pečenemu piščancu odstranimo vrv in zobotrebce.
Preden ga razrežemo, počakamo 10 minut, da se mesni sokovi enakomerno porazdelijo. Piščanca nato narežemo na 1,5 cm debele kose.