Kofte | Kuharski recepti - Okusno.si

Kofte

Kofte so razne arabske mesne dobrote iz mletega mesa, ki so podobnih oblik kot v naših krajih čevapčiči, pleskavice in hrvaški odščipanci (»uštipci«). Na Bližnjem vzhodu in v Perziji so to zelo popularna nabodala, pri katerih okoli palice ovijemo mleto meso in jih spečemo na žaru. Kofte so največkrat narejene iz jagnjetine in govedine. Ker pa je v naših trgovinah skorajda nemogoče kupiti mleto jagnjetino, sem se odločil, da bom za kofte uporabil goveje meso. Verjetno boste imeli težave tudi z nakupom svežega koriandra. V kolikor ga ne dobite, se boste pač morali zadovoljiti s peteršiljem.

Sestavine za 4 osebe (9 x 100 g koft na palčkah):
500 g mletih govejih pleč, 100 g šalotke, 4 stroki česna, 1 pest sesekljanega koriandra ali peteršilja, 1 žlička soli, ½ žličke popra, ½ žličke dimljene mlete paprike, ½ žličke sladke mlete paprike, ½ žličke mlete kumine, ¼ žličke harise, ½ žličke origana

Kako naredimo kofte?

V skledi vse naštete začimbe skupaj s sesekljano šalotko, česnom in koriandrom ali peteršiljem dobro vmešamo v mleto meso. Skledo prestavimo vsaj za 2–3 ure v hladilnik (še bolje čez noč), da se meso navzame arom.

V kolikor uporabimo lesene palčke za ražnjiče, jih pred uporabo za 15 minut namočimo v vodo, da se med peko na žaru ne bodo prismodile.

V dlan vzamemo kepo mesa, ki jo z vlažnimi rokami okoli palčke oblikujemo v nekakšen podolgovat čevapčič.

kofte recept

Kako dolgo pečemo kofte?

Kofte spečemo na žaru. Med rednim obračanjem, da se lepo zapečejo z vseh strani, jih pečemo okoli 10 minut.

Kofte postrežemo s pita kruhom in popečeno zelenjavo na žaru. Poleg lahko ponudimo tudi tzaziki pomako (glejte recept na naslovu https://www.okusno.si/tzatziki-pomaka/).

kofte

recept kofte

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top