Priprava tega kruha je zelo enostavna, saj ne izgubljaš časa z mesenjem. Ker je testo bolj redko, potrebujete mikser. Vsekakor pa si testo pripravite en dan prej, saj mora kruh vzhajati preko noči.
Sestavine za pripravo kruha brez mesenja:
- 500 g gladke moke,
- pol vrečke suhega kvasa,
- 1 žlička soli,
- 1 žlička sladkorja,
- 1 žlica olivnega olja,
- cca. 3,5-4 dlc vode
V večjo posodo preseješ moko. Dodaš pol zavitka suhega kvasa in žličko sladkorja. Premešaš moko in dodaš že žličko soli. Priliješ cca. 3,5-4 dlc vode in 1 žlico olivnega olja.
V roke vzameš mikser in miksaš cca. 3 minute, da se sestavine med seboj dobro povežejo.
Posodo pokriješ s kuhinjsko krpo in pustiš vzhajati preko noči. Naslednji dan ponovno na hitro zmiksaš testo in ga preliješ (ja, testo je boj redko) v ozek pekač (najboljši je tak za peko lazanj), ki ga pokriješ z alufolijo, ki so jo premazal z oljem. Pustiš vzhajati še kakšno uro.
Pečico segreješ na 220 stopinj. Pečeš 15 minut, nato odstraniš alufolijo, zmanjšaš temperaturo na 180 stopinj in pečeš kruh še približno pol ure.
Ko je kruh pečen, ga vzameš iz pekača in položiš na rešetko, da se ohladi.
Več receptov za peko kruha najdeš na povezavi https://www.okusno.si/category/kruh/