Kruhovi cmoki
Kam s starim kruhom? Nikakor ne v smeti! Zmeljite ga v krušne drobtine ali pa naredite kruhove cmoke.
Sestavine za pripravo kruhovih cmokov: 500 g belega kruha (starega 2–3 dni), olivno olje, 2 srednje veliki čebuli, 1 dl mleka, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 jajci, sol, moka za posip, 1 žlica masla, krušne drobtine
Kruh narežemo na rezine, le-te pa na približno 1 cm velike kocke, ki jih predevamo v večjo skledo, v kateri bomo pripravili cmoke.
V ponvi na olivnem olju med stalnim mešanjem počasi pražimo sesekljano čebulo. Ko dobi čebula zlatorjavo barvo, odstavimo posodo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Nato jo primešamo h kruhovim kockam.
Mleko segrejemo in ga prelijemo čez kruh. Dobro premešamo. Dodamo sesekljan peteršilj, 2 razžvrkljani jajci in rahlo posolimo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo, da se sestavine lepo povežejo med seboj.
Če je masa premokra, ji primešamo nekaj moke. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti pesti.
Kako dolgo se kuhajo kruhovi cmoki?
Kruhove cmoke kuhamo osoljeni vreli vodi približno 10 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz posode in jih preložimo na krožnik. Zabelimo jih s krušnimi drobtinami, ki smo jih prepražili na maslu.
Kako se postrežejo kruhovi cmoki?
Kruhovi cmoki se kot priloga odlično podajo h golažu ali kakšni drugi mesni jedi z omako.