Linške oči | Okusno.si

Linške oči

linške oči receptLinške oči spadajo med nekakšne slovenske »evergreen« piškote, saj jih znajo pripraviti skorajda vse mame in babice. Posledično redkokdaj manjkajo, ko se ob raznih praznikih zberejo družine ob obloženih mizah.

Sestavine: 1 rumenjak, 100 g sladkorja v prahu, 200 g masla, 1 žlička nastrgane bio limonine lupine, 1 vanilijev sladkor, 300 g ostre moke, 3 žlice marelične marmelade, sladkor v prahu za posip

V skledi penasto umešamo rumenjak, sladkor v prahu, na sobno temperaturo ogreto maslo, nastrgano limonino lupino in vanilijev sladkor. Dodamo presejano moko in mešamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik vsaj za 30 minut.

Ohlajeno testo razdelimo na 2 dela. En del razvaljamo na pomokani površini na približno 0,5 cm debeline. Tisti del testa, ki ga ne valjamo, damo nazaj v hladilnik, saj je pomembno, da je testo med valjanjem hladno. Če imamo pri valjanju težave, si lahko pomagamo tako, da na testo položimo folijo za živila in tako preprečimo, da bi se testo prijemalo valjarja.

S pomočjo modelčka izrežemo iz testa enako velike kroge. Polovici izrezanih krogov nato izrežemo na sredini luknjico s pomočjo manjšega okroglega modelčka.

Izrezane kose testa preložimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Piškote pečemo približno 10 minut (do zlatorjave barve) v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Svetujemo vam, da pečete naenkrat samo eno obliko piškotov (npr. samo tiste z luknjico na sredini), saj bodo drugače neenakomerno pečeni.

V manjšo posodico damo 3 žlice marelične marmelade. Med stalnim mešanjem segrevamo marmelado toliko časa, da se popolnoma razpusti. Piškote, ki nimajo luknjice na sredini, premažemo z marmelado. Pokrijemo jih z drugo polovico piškotov (s piškoti, ki imajo luknjico na sredini). S prsti vsak par piškotov narahlo pritisnemo skupaj, da se oba kosa piškotov med seboj zlepita. Na sredino luknjice kanemo še nekaj marmelade.

Piškote povaljamo v sladkorju v prahu.

piskoti-linske-oci

recept linške oči

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top