Losos je ena izmed redkih rib, ki se lahko pripravi na res enostaven in hiter način. A glede na to, da je losos, pečen v ponvi, pravzaprav precej dolgočasna jed, sem si zamislil 2 recepta za omaki, ki se po okusu lepo podata k lososu, sami jedi pa dodasta še nekaj širine, barvitosti in sočnosti.
Sestavine za 2 osebi:
oljčno olje, 2 stroka česna, rožmarinova vejica, 2 lososova fileja (vsak po približno 250 g), sol
Sestavine za medeno-gorčično omako:
20 g masla, 10 g moke, 2,4 dl mleka, ½ žličke česna v prahu, 40 ml smetane za kuhanje, 40 g gorčice, sol, 1 žlička akacijevega medu, svež koper
Sestavine za koromačevo omako:
25 g masla, 2 stroka česna, 250 g koromača, 1 dl polsladkega belega vina, 2,5 dl jušne osnove, sol, poper, peteršilj
Postopek priprave
V segreto ponev prilijemo nekaj brizgov oljčnega olja, dodamo 2 stroka česna in rožmarinovo vejico.
Lososa rahlo solimo in ga s kožo obrnjeno navzdol položimo v segreto ponev. Približno 3 minute ga pečemo na srednje visoki temperaturi
(7 od 10), nato ga z lopatko previdno obrnemo in pečemo še 2–3 minute na drugi strani.
Medeno-gorčična omaka
V segreti ponvi na maslu počasi prepražimo moko. Ko moka rahlo porumeni, v ponev prilijemo mleko, dodamo česen v prahu in vse skupaj med stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Prilijemo smetano za kuhanje, dodamo gorčico ter solimo po okusu. Omako na nizki temperaturi kuhamo še 3 minute, vmes pa jo večkrat premešamo. Na koncu vmešamo še žličko medu. Omako potresemo s svežim koprom.
Koromačeva omaka
V segreti ponvi raztopimo žlico masla. Dodamo sesekljan česen in na kolobarje narezan koromač. Med občasnim mešanjem pri nizki temperaturi pražimo 5 minut.
Prilijemo belo vino in povišamo temperaturo. Ko tretjina vina izpari, prilijemo jušno osnovo. Zmanjšamo temperaturo, solimo in popramo po okusu.
Posodo pokrijemo in vse sestavine kuhamo 15 minut. S paličnim mešalnikom jih spasiramo v gosto omako, ki jo potresemo s peteršiljem.
Lososa v omaki postrežemo s kuhanim krompirjem, lahko pa mu dodamo tudi na žaru pečene šparglje.