Mineštra sodi med tipične predstavnice enolončnic. Če ne uspete namočiti fižola preko noči, lahko uporabite tudi fižol iz pločevinke. Mineštra zaradi tega ne bo nič slabša.
Sestavine za mineštro:300 g rjavega fižola ali mešanice stročnic (črn, bel in rdeč fižol, grah, leča, čičerika), olivno olje, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 bučka, 2 večja korenčka, 2 pesti makaronov, 1 žlica paradižnikove mezge, lovorjev list, majaron, bazilika, šetraj, sol, poper, peteršilj
Kako skuhamo mineštro?
Fižol ali mešanico stročnic namočimo preko noči v litru vode.
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo dva na drobno narezana stroka česna. Na hitro prepražimo, da česen zadiši (ne sme porjaveti), nakar dodamo odcejene stročnice. Prilijemo 1 l vode ali zelenjavne osnove.
Solimo po okusu. Začinimo z lovorjevim listom, majaronom, baziliko in šetrajem.
Po 30 minutah kuhanja dodamo na kocke narezano korenje in bučko ter paradižnikovo mezgo.
Kuhamo 20 minut, nakar dodamo makarone in kuhamo še 10 minut. Popramo, potresemo s peteršiljem in serviramo.
Za boljši okus lahko damo v mineštro na začetku kuhanja tudi svinjska rebrca.
Če imate radi nekoliko pikantnejše jedi, lahko mineštro tik pred koncem kuhanja začinimo s kajenskim poprom in posušenim čilijem
Dober recept in enostavna priprava. Naredil in bilo je odlično. Najbolj mi je všečda nikjer ni kakšne Vegete, Argo,…. Pozdrav
Dušan