Ko se naveličamo klasičnih načinov priprave krompirja, kot so pire krompir, pražen krompir, pečen krompir, je čas, da naredimo malce drugačno različico.
Sestavine za 4 osebe:
- 1,5 kg krompirja
- olivno olje
- sol
- svež rožmarin
- 40 g masla
Umit in neolupljen krompir previdno predevamo v večji lonec, v katerem smo zavreli vodo. Krompir kuhamo približno 25 minut (čas kuhanja je odvisen od velikosti in vrste krompirja), tako da je na 3/4 skuhan. Odlijemo vodo in počakamo, da se krompir nekoliko ohladi, nato ga olupimo.
V naoljen pekač predevamo olupljen krompir in ga na grobo pretlačimo. Krompir posolimo, potresemo s svežim rožmarinom, pokapamo z olivnim oljem in potresemo z nekaj koščki masla.
Krompir pečemo do zlatorjave barve približno 30 minut v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C.
Pečen stlačen krompir se prileže k pečenemu mesu, lahko pa ga ponudimo tudi kot samostojno jed ob skledi dobre domače solate.