Gratinirana polenta & ombolo v vinski omaki | Okusno.si

Gratinirana polenta & ombolo v vinski omaki

Če se boste potepali po Istri, boste težko našli gostilno, ki ne bi ponujala ombola na takšen ali drugačen način. Je pa veliko težje najti gostilno, ki bi ponujala ombolo v vinski omaki.

Sestavine za 2 osebi: 400 g svinjske ribice razrezane na medaljone, sol, poper, rožmarin, olivno olje, 80 g pršuta, 2 stroka česna, 1 žlica masla, 1 žlička moke, 1,5 dcl rdečega vina (teran ali refošk), 1 žlička sladkorja, 1 vejica peteršilja

Priprava gratinirane polente:

Priprava ombola:

Meso solimo, popramo in začinimo z rožmarinom. Na olivnem olju ga pri visoki temperaturi z obeh strani na hitro popečemo (približno 1 minuto na vsaki strani).

Tik pred koncem pečenja dodamo na koščke narezan pršut in sesekljan česen. Pražimo še kakšnih 30 sekund, nakar vse skupaj preložimo na alu folijo, dobro zavijemo in damo »počivat« na krožnik.

V ponvi, kjer se je peklo meso, raztopimo maslo. Dodamo zvrhano žličko moke in mešamo, dokler ne začne moka rahlo rumeneti.

Dolijemo rdeče vino in vseskozi mešamo, tako da se ne naredijo kepice in da se moka lepo poveže v omako. Dodamo žličko sladkorja, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in kuhamo 1 minuto.

V vinsko omako dodamo meso, ki je počivalo v alu foliji. Vse skupaj na rahlem ognju kuhamo še približno 3–5 minut (odvisno od debeline mesa).

Tik pred koncem kuhanja potresemo jed s sesekljanim peteršiljem.

Ponudimo z gratinirano polento ali pa s polento na žaru.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top