Pred leti so mi v Toskani poleg njihovega znamenitega florentinskega zrezka postregli tudi na rezine narezano popečeno polento. Jaz sem omenjeno polento nadgradil z nekaj tipičnimi italijanskimi sestavinami.
Sestavine za 4 osebe:
200 g polente
sol
80 g sušenega paradižnika
1 žlička kaper
1 pest sveže bazilike
130 g mozzarelle
2 žlici naribanega parmezana
olivno olje
Po navodilih iz vrečke skuhamo 200 g instant polente.
V mlačno vodo za 15 minut namočimo sušeni paradižnik, da se nekoliko prepoji. Paradižnik nato sesekljamo.
Sesekljamo tudi kapre in svežo baziliko.
V skuhano polento vmešamo natrgano mozzarello, parmezan, sesekljan paradižnik, baziliko in kapre.
Vse skupaj prelijemo v ozek in visok pekač, ki smo ga naoljili, ali v kakšen drug primeren model.
Pekač pokrijemo s folijo za živila in damo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se polenta ohladi in strdi.
Ohlajeno polento zvrnemo iz modela na kuhinjsko desko in jo narežemo na 1,5 cm debele rezine, ki jih popečemo na obeh straneh na naoljeni žar plošči.
Polenta
Polenta je tradicionalna italijanska jed iz kuhanega koruznega zdroba. Je kremaste, kašaste teksture in jo lahko postrežemo kot prilogo ali glavno jed. Je vsestranska jed, ki jo je mogoče prilagoditi številnim različnim kombinacijam okusov in sestavin, zaradi česar je priljubljena možnost za večerje med tednom.
Polento pripravimo tako, da v vrelo vodo počasi vmešamo koruzni zdrob. Koruzni zdrob je običajno fino mlet, vendar ga je mogoče najti v različnih teksturah. Tekstura polente je odvisna od časa kuhanja in količine uporabljene tekočine. Lahko se giblje od gostega in kremastega do bolj kašaste konsistence.