Ravioli v gorgonzolini omaki s popečenim radičem in orehi | Kuharski recepti - Okusno.si

Ravioli v gorgonzolini omaki s popečenim radičem in orehi

Ravioli s klasičnim nadevom v malce drugačni omaki, ki povzdigne jed na precej višjo raven, kot če bi raviole ponudili s klasično sirno ali paradižnikovo omako.

Sestavine za pripravo testa:
300 g moke
3 jajca

Sestavine za pripravo nadeva (zadostuje za 23 raviolov premera 7,5 cm)
100 g rikote ali skute
1 pest parmezana
1 žlica drobnjaka
sol
poper
1 jajce

Sestavine za omako:
1,5 dl smetane za kuhanje
60 g gorgonzole
1 pest naribanega parmezana
20 g orehov
50 g radiča
olivno olje

Priprava testa
Testo pripravimo po navodilih za pripravo testenin na naslovu https://www.okusno.si/testo-za-testenine/. S pomočjo strojčka za pripravo testenin ga razvaljamo na zelo tanke trakove.

Priprava nadeva
V skledici zmešamo rikoto, parmezan in sesekljan drobnjak. Solimo in popramo po okusu.

Iz razvaljanega testa s pomočjo okroglega modelčka izrežemo kroge (moji so bili premera 7,5 cm). Na vsak krog testa damo na sredino žličko nadeva.

polnjeni ravioli recept

V skledici razžvrkljamo jajce, s katerim s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo testo okoli nadeva. Vsak krog testa prepognemo in s prsti previdno stisnemo skupaj (najprej okoli nadeva, da iztisnemo zrak, nato pa še po robovih), da dobimo obliko lunic. Robove še dodatno stisnemo skupaj s pomočjo vilic.

polnjeni ravioli

Priprava omake
V kozici segrejemo smetano. Tik preden zavre, ji dodamo gorgonzolo in parmezan. Na nizki temperaturi mešamo tako dolgo, da se sir v celoti raztopi.

Orehe z nožem grobo sesekljamo. Dobro minuto jih pražimo v ponvi (brez olja), nato jih dodamo v omako.

V vroči ponvi na olivnem olju popečemo na grobo narezan radič, ki ga nato vmešamo v omako.

Raviole iz svežega testa kuhamo v osoljeni vreli vodi približno 4–5 minut. S penovko jih predevamo na cedilo, da se odcedi odvečna voda, nato pa prestavimo na krožnik in prelijemo z omako.

ravioli-orehi-radic

Radič – uporaba

Radič je vrsta listnate zelenjave iz družine radičev, ki se pogosto uporablja v italijanski kuhinji. Je zelenjava grenkega okusa, ki ima krepko temno rdečo barvo. Radič je odličen vir vitaminov A in C ter je tudi dober vir prehranskih vlaknin.

Radič lahko uporabljamo na različne načine, od solat, juh do jedi z žara. Uživamo ga lahko surovega ali kuhanega, njegovo grenkobo pa omilimo z malo kisa ali citrusovega soka. Ko kuhate radič, je najbolje, da je preprost in dodate le nekaj sestavin, da poudarite njegov okus.

Radič je odličen dodatek k solatam. Lahko ga narežete na tanke rezine ali natrgate in zmešate z drugo listnato zelenjavo, kot je rukola, špinača ali ohrovt. Da bi ga nekoliko popestrili, lahko dodate nekaj tanko naribanega parmezana, nekaj krutonov, potres praženih pinjol in lahek vinaigrette.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top