/juhe, obare / 0 comments
Sestavine za pripravo čebulne juhe (za 4 osebe): 1 žlica masla (25 g), oljčno olje, 300–400 g čebule, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 2 žlici moke, 2,5 dl belega vina, 1,25 l jušne osnove, 1 lovorov list, timijan, majaron, sol, poper, 100 g sira (npr. edamec), francoska štruca, peteršilj ali drobnjak
Preberi več
Najboljše kuharske knjige
/Kuharska knjiga / 0 comments
Svet kuharskih knjig je zakladnica kulinaričnega znanja in navdiha. Ker je s področja kulinarike in kuharskih receptov napisanih na tisoče knjig , je iskanje najboljših kuharskih knjig lahko zahtevna naloga. Zaradi tega je praktično nemogoče reči katera je najboljša kuharska knjiga. Vsekakor pa lahko na podlagi določenih meril in kriterijev, ki si jih bomo podrobneje […]
Preberi več
Empanade s chimichurri pomako
/eksotične jedi / 0 comments
Empanade so polnjeni žepki iz testa, ki so lahko pečeni ali ocvrti. Izredno so priljubljene v latinskoameriških in špansko govorečih državah. Običajno imajo obliko polkroga. Napolnjene so z različnimi mesnimi ali zelenjavnimi nadevi. Lahko se jedo tople ali hladne, običajno pa jih postrežemo kot prigrizek ali del večjega obroka.
Preberi več
Njoki z žajbljem, maslom in parmezanom
/testenine / 0 comments
Med ene izmed najbolj enostavnih in hitro pripravljenih, a tudi izrazito okusnih italijanskih jedi sodijo njoki z omako, narejeno iz masla, žajblja in parmezana. Italijani to jed imenujejo »gnocchi burro e salvia«. Maslo in žajbelj ustvarita bogato in aromatično omako, ki se lepo dopolnjuje z mehko teksturo njokov. In kar je najbolj pomembno – za pripravo te […]
Preberi več
Baba ganoush in mutabal
/eksotične jedi / 0 comments
Baba ganoush je ena izmed najbolj priljubljenih bližnjevzhodnih jedi, katere glavna sestavina so na žaru pečeni jajčevci oz. melancani. Baba ganoush se običajno postreže kot pomaka ali namaz in se najpogosteje jé s pita kruhom. Zelo zanimivo je, da Baba ganoush v bistvu sploh ni to, za kar se predstavlja, ampak je v resnici mutabal […]
Preberi več
Čebulna juha
/juhe, obare / 0 comments
Sestavine za pripravo čebulne juhe (za 4 osebe): 1 žlica masla (25 g), oljčno olje, 300–400 g čebule, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 2 žlici moke, 2,5 dl belega vina, 1,25 l jušne osnove, 1 lovorov list, timijan, majaron, sol, poper, 100 g sira (npr. edamec), francoska štruca, peteršilj ali drobnjak
Preberi več
Glaziran korenček z medom in pistacijami
/zelenjavne jedi & solate / 0 comments
Glaziranje je kuharska tehnika, ki se uporablja za izboljšanje okusa in videza jedi, saj le-ta pri tem dobi lepši izgled in sijaj. Naravna sladkost mladega korenja se dobro ujema s sladkostjo medu, medtem ko pistacije tej enostavni prilogi dodajo lepo hrustljavost in okus po oreščkih.
Preberi več
Gratinirane polnjene bučke s kuskusom in mozzarello
/zelenjavne jedi & solate / 0 comments
Bučke so zelo hvaležna zelenjava, ki jo uporabljam v juhah, rižotah, omakah za testenine, za priloge, z njimi pa pripravim tudi samostojne jedi, kot je ta. Gre za okusno vegetarijansko jed, ki združuje nežen okus bučk, puhast kuskus in kremasto mozzarello. Paradižnikova omaka poskrbi za dodatno sočnost, gratiniranje pa ji poleg zlatorjavega videza doda tudi […]
Preberi več
Črna rižota
/ribe in ostale morske jedi / 0 comments
Sestavine za 4 osebe: 400 g sipe ali očiščenih lignjev, 8 g sipinega črnila, 150 g šalotke, 3 stroki česna, oljčno olje, sol, 320 g Arborio riža za rižote, 1,5 dl belega vina, 1 l jušne ali ribje osnove, 20 g masla, parmezan, poper, peteršilj
Preberi več
Zeljna solata coleslaw
/zelenjavne jedi & solate / 0 comments
Glede na to, da ime solate izvira iz nizozemske besede »koolsla«, kar v prevodu pomeni »zeljna solata«, se domneva, da so recept za solato v ZDA prinesli nizozemski priseljenci. Colesaw je solata iz naribanega zelja in korenja, običajno zabeljena s prelivom na osnovi majoneze. Najpogosteje se postreže kot priloga mesnim jedem z žara, ocvrtim ribam […]
Preberi več
Pečeni bučkini zvitki v paradižnikovi omaki
/Kuharska knjiga / 0 comments
Ta mesno-zelenjavna jed, ki se lahko postreže tudi kot topla predjed, je z vidika priprave sicer malce bolj zapletena, zagotovo pa ponuja pravo eksplozijo okusov. Za ta recept je zelo zaželeno, da uporabimo čim večje bučke, saj jih je potrebno narezati na čim širše in zelo tanke trakove, ki jih bomo uporabili za izdelavo roladic.
Preberi več
Droži
/kruh, testo, pizze / 0 comments
Kot verjetno že veste, lahko kruh vzhajamo po zelo hitrem postopku s pomočjo kvasa ali pa po precej daljšem, s pomočjo droži. Kaj pa pravzaprav so droži? Gre za pripravek, narejen iz moke in vode, ki po nekaj dneh in ob primernih pogojih fermentira s pomočjo mikroorganizmov v zraku. Kruh, pripravljen z drožmi, je za […]
Preberi več