Ričet je ena izmed jedi, ki jih kot otrok nisem maral. Tisti dan, ko je bil v šolski menzi za kosilo ričet, sem seveda domov prihajal lačen. Danes je na srečo položaj obraten. No, vsaj pri meni, ne pa tudi pri mojih otrocih :-(.
Recept za ričet
Sestavine za ričet (za 6–8 oseb):
- 300 g ješprenja
- olje
- 250 g čebule
- 4 stroki česna
- 100 g peteršiljeve korenine
- 250 g rumenega korenčka
- 250 g korenčka
- 150 g rumene kolerabe
- 120 g pora
- 80 g stebelne zelene
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- majaron
- lovorjev list
- 700 g prekajenega mesa (šunka, rebra, lahko tudi kranjske klobase)
- 230 g rjavega fižola iz pločevinke
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Ješprenj, ki je bil preko noči namočen v vodi, precedimo in speremo. V večjem loncu zavremo osoljeno vodo in v njej 30 minut kuhamo ješprenj, nato ga precedimo. Vodo prihranimo.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo sesekljan česen in pražimo še dobro minuto. Dodamo sesekljano peteršiljevo korenino, na polovične kolobarje narezano korenje, kolerabo in por ter sesekljano zeleno.
Vse skupaj pražimo dobro minuto. Nato dodamo v posodo ješprenj.
Zelenjavo zalijemo z vodo (2,5 l) v kateri se je kuhal ješprenj, primešamo žlico paradižnikove mezge, solimo in popramo po okusu ter začinimo še z majaronom in lovorjevim listom.
Kako dolgo se kuha ričet?
Da bo okus ričeta še boljši, dodamo večji kos prekajenega mesa.
Pri nizki temperaturi kuhamo ričet v pokriti posodi 60 minut. Med kuhanjem ričet večkrat premešamo. 5 minut pred koncem kuhanja dodamo fižol iz pločevinke, ki smo ga dobro sprali.
Ko je ričet skuhan, ga po potrebi dosolimo (slan bo že zaradi prekajenega mesa) in popramo ter mu primešamo še sesekljan peteršilj.
Ričet recept – dodatne informacije
Ričet je vrsta slovanske enolončnice iz ješprena, zelenjave in različnega prekajenega mesa. Pogosto se postreže s kislo smetano in peteršiljem.
Ričet je krepka in nasitna jed iz srednje in vzhodne Evrope. Ričet je narejen tako, da v enem loncu združimo ješprenj, fižol, zelenjavo in začimbe. Iz omenjenih sestavin skuhamo krepko enolončnico, ki jo lahko postrežemo kot glavno jed.
Ješprenj je glavna sestavina ričeta in ga pogosto pustimo namakati čez noč, preden ga skuhamo. Ostale sestavine dodamo v lonec in kuhamo toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo. Zelenjava, ki jo uporabimo za ričet, je lahko različna, nekateri recepti zahtevajo dodatek krompirja in korenja. Za okus so pogosto dodane tudi začimbe, kot so lovorjev list, peteršilj, majaron, poper in česen.
Kako postrežemo ričet?
Ričet običajno postrežemo s kepico kisle smetane in potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem. Ričet lahko postrežete tudi s kosom hrustljavega kruha in kozarcem piva. Ričet je idealen obrok za mrzle zimske noči, zaradi nasitne narave pa je odlična izbira za enolončnico.
Ričet je preprosta jed, polna okusa in hranljivosti. Ričet je odličen način, da se v enem obroku nasitite polnozrnatih žitaric, zelenjave in beljakovin. Verjamemo, da bo ta enolončnica, za katero si lahko preberete recept v začetku tega prispevka, všeč celotni družini.
Zgodovinski pomen ričeta
Ričet ni le okusen, ampak tudi jed z bogato zgodovino. Njegovi začetki segajo v čase, ko so bili preprosti in hranljivi obroki ključnega pomena za preživetje. Ričet je bil prvotno hrana kmetov, saj so bile njegove sestavine lahko dostopne in ekonomične. Z leti je prerasel v simbol slovenske gostoljubnosti in domačnosti, saj je postrežen na številnih tradicionalnih praznovanjih in druženjih.
Ričet v sodobni kuhinji
V sodobni kuhinji ričet ni izgubil svojega čara. Kljub preprostim koreninam se je razvil v jed, ki omogoča veliko kreativnosti. Številni kuharji in gospodinjstva dodajajo svoje unikatne sestavine ali začimbe, s čimer ričetu dajo osebni pečat. Poleg tega je zaradi svoje bogate hranilne vrednosti pridobil na priljubljenosti med ljubitelji zdrave prehrane.