Rižota z mladim grahom je tipična sezonska rižota, saj si jo lahko običajno pripravimo le meseca junija, ko se na tržnicah prodaja mladi grah.
Sestavine za 2 osebi:
200 g mladega graha v strokih
150 g mlade čebule
2 stroka česna
80 g klobase chorizo
olivno olje
200 g riža
5 dl jušne osnove
sol
poper
1 žlička ingverja
1 žlica masla
Sestavine za metin pesto:
1 pest mete
1 dl olivnega olja
1 strok česna
1 žlica mletih mandljev
1 žlica limoninega soka
1 žlica parmezana
ščep soli
Mlad grah oluščimo, stroke pa narežemo na približno 1 cm velike kose.
Na olivnem olju prepražimo nasekljano mlado čebulo, česen in na koščke narezano klobaso chorizo. Dodamo oluščen grah, narezane stroke graha in riž.
Prilijemo 5 dl jušne osnove. Dodamo žličko ingverja in solimo ter popramo po okusu. Vse skupaj premešamo, pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo tako dolgo, dokler ni riž skuhan al dente (približno 15 minut). Odstavimo posodo in vmešamo žlico masla.
Metin pesto:
Vse sestavine za metin pesto damo v mešalnik in dobro zmešamo. Če je pesto pregost, prilijemo nekaj kapljic olivnega olja. Serviramo ga ob rižoti.