Rižota z mladim grahom | Okusno.si

Rižota z mladim grahom

Prav škoda je, da se mladega svežega graha ne da dobiti kadarkoli ampak samo dober mesec dni v letu. Zato ne bo nič narobe, če si bomo grahovo rižoto v času sezone privoščili kar vsak teden. Sicer pa lahko na tržnici kupimo nekaj več graha, ga shranimo v zamrzovalni skrinji, ter ga uživamo skozi vse leto.Rižota z mladim grahom.

Sestavine za rižoto z mladim grahom (za 2 osebi):
olivno olje, 200 g riža arborio, 1 dcl belega vina, 7 dcl jušne osnove, 2 žlici naribanega parmezana, 1 žlica masla, 300 g mladega graha v strokih, 2 mladi čebuli, 2 stroka česna, zelena, peteršilj, 1 dcl sladke smetane


Kako naredimo rižoto z mladim grahom?

  1. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo riž in mešamo kakšno minuto, da postekleni.
  2. Zalijemo z 1 dcl vina
  3. Ko se vino vpije, začnemo zalivati z zelenjavno osnovo, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina v kateri se kuha riž ohladi.
  4. Po 10 minutah kuhanja dodamo grahovo omako, ki smo jo pripravili po spodaj opisanem postopku.
  5. Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž, skuhan dodamo nekaj kosmičev masla in 2 veliki žlici naribanega parmezana. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Kako naredimo grahovo omako?

Grahove stroke operemo in porežemo trde dele na obeh koncih. Vsak strok prerežemo po dolžini tik ob grahovih zrnih. Pazimo da jih ne poškodujemo. Grahova zrna izluščimo, stroke pa narežemo na približno 1 cm velike kose.

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem  prepražimo sesekljano mlado čebulo.
  2. Ko postekleni dodamo drobno narezan česen. Počakamo da zadiši in dodamo grah.
  3. Začinimo s soljo in posušeno zeleno.
  4. Počasi kuhamo 10 minut, nato dodamo 1 dcl sladke smetane in narezan peteršilj.
  5. Kuhamo še približno 5 minut oziroma tako dolgo da so grahova zrna skuhana al dente.

Recept je objavljen v knjigi Okusno.

Grah

Grah je že stoletja del človeške prehrane. Grah je vsestranska zelenjava, saj ga lahko uživamo svežega, zamrznjenega, konzerviranega ali posušenega. Grah je odličen živilo, saj zagotavlja bistvene vitamine in minerale ter beljakovine in vlaknine. Poleg tega ima malo kalorij in maščob ter je odličen dodatek k vsaki dieti.

Svež grah je odličen vir vitaminov A, C in K ter folne kisline in železa. Grah je tudi dober vir vlaknin, ki vam lahko pomagajo, da boste dlje časa siti. Grah vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko pomagajo pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka. Poleg tega je sveži grah odličen vir beljakovin, ki lahko pomagajo graditi in ohranjati mišice.

Zamrznjen grah je prav tako hranljiv kot svež in je odličen način za hitro in enostavno dodajanje zelenjave vsakemu obroku. Še posebej je zamrznjen grah odličen za juhe in enolončnice, saj zamrznjen grah ohrani obliko in okus. Zamrznjen grah je tudi odličen način za dodajanje hranil smutijem in drugim pijačam.

Grah v pločevinkah je lahko priročen način za dodajanje nekaj dodatne hranilne vrednosti vašim obrokom, vendar ima običajno več natrija kot svež ali zamrznjen. Pomembno je, da pred nakupom graha v pločevinkah preverite oznako hranilne vrednosti in se prepričate, da vsebuje malo natrija. Grah v pločevinkah je odličen način, da svoji prehrani dodate nekaj dodatnih beljakovin in vlaknin, ne da bi dodali preveč kalorij.

Posušen grah je še ena odlična možnost za dodajanje hranil vašim obrokom. Posušen grah je odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, pa tudi vitaminov in mineralov. Posušen grah je tudi odličen način za dodajanje teksture jedem, kot so rižote in juhe. Na splošno je grah odličen dodatek k vsaki dieti, saj vsebuje veliko osnovnih vitaminov in mineralov ter malo kalorij in maščob.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top