Rižota Milanese | Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota Milanese

Pri tem receptu, ki je kot že ima pove, klasika milanske kuhinje, običajno vsi malce goljufajo in to pri uporabi glavne sestavine te rižote – žafranu. Če boste kupovali prave žafranove nitke, vam bo takoj jasno od kod rek »drag kot žafran«. To pa je tudi razlog, da večina nadomesti pregrešno drag žafran z žafraniko.

Sestavine za Risotto Milanese (za 2 osebi):
olivno olje, 100 g šalotk, 200 g riža arborio, 1,5 dcl belega vina, 6 dcl jušne osnove, žafranika ali žafran, 100 g parmezana, 1 žlica masla


Kako pripravimo rižoto Milanese?

  • Na olivnem olju na hitro popražimo drobno narezane šalotke.
  • Dodamo riž in mešamo kakšno minutko da postekleni.
  • Dolijemo 1,5dc belega vina in pustimo da riž popije tekočino.
  • Dodamo žafranove nitke skupaj z 1dlc tople vode v kateri smo jih namakali dobro minuto.
  • Solimo.
  • Zalijemo z zajemalko jušne osnove in premešamo. Počakamo da riž vsrka tekočino, nakar ponovno zalijemo z zajemalko jušne osnove.
  • Ta postopek ponavljamo tako dolgo dokler riž ni kuhan.
  • Vmešamo 100g naribanega parmezana in 40g masla.

Rižota Milanese – milanska rižota

Milanska rižota (Risotto Milanese) je klasična italijanska jed, ki jo najdemo v številnih restavracijah in domovih v severni regiji Italije. Je kremasta, aromatična jed, ki je pripravljena z rižem Arborio, žafranom in sirom Parmigiano-Reggiano. Žafran daje rižoti edinstveno in lepo rumeno barvo.

Milanska rižota je preprosta jed za pripravo in odlična za vsako priložnost. Ključ do kremaste rižote z bogatimi okusi je, da uporabite kakovostne sestavine. Pri pripravi rižote je pomembno, da v ponev počasi dodajamo juho in nenehno mešamo. Tako se bo juha dobro vpila in rižota ne bo presuha. Pomembno je, da rižote ne prekuhamo, saj mora biti skuhana al dente.

Žafran je tisto, kar daje rižoti ikonično rumeno barvo. Žafran dodamo juhi in nato kuhamo skupaj z rižem. Žafran lahko dodamo na začetku ali na koncu kuhanja. Če ga dodate na začetku, se bo žafran prepojil z rižem in mu dal bolj subtilen okus. Če jo dodamo na koncu, bo okus bolj izrazit, rižota pa bolj živahne barve.

Ko je milanska rižota kuhana, jo odstavimo z ognja in vmešamo parmigiano-reggiano. Parmezan daje milanski rižoti slasten okus, rižoti pa kremasto srukturo. Milanska rižota je okusna in preprosta jed, ki jo lahko uživate kot glavno jed ali prilogo. Milanska rižota je jed, ki je primerna za pogostitev ali za večerjo med tednom. Zaradi kremaste teksture in edinstvenega okusa žafrana je ta jed tipični predstavnik italijanske kuhinje. Zelo pogosto se postreže z mesno specialiteto Osso buco.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top