Ko boste znali narediti testo za cmoke, se boste lahko po mili volji igrali z vsemi mogočimi nadevi. Pri tem pazite predvsem na to, da boste cmoke dobro zaprli in tako preprečili vodi, da bi prodrla v notranjost. Jaz pri cmokih ne eksperimentiram prav veliko. Slivovi so zame daleč najboljši.
Sestavine za slivove cmoke: 1 kg krompirja, 25 g masla, 1 žlička soli,1 jajce, 300-500 g ostre moke, 1 kg sliv, sladkor, maslo, krušne drobtine, cimet
Priprava testa za slivove cmoke
Skuhamo krompir v olupkih, ga olupimo in pretlačimo. Počakamo, da se malce ohladi. Dodamo maslo, žličko soli, jajce ter moko (količina je odvisna od vrste krompirja)
Vse skupaj gnetemo, dokler ne dobimo gladkega in prožnega testa.
Tako pripravljeno testo lahko uporabimo tudi za njoke.
Kako naredimo slivove cmoke?
Krompirjevo testo razvaljamo na približno 5 mm debeline.
Na testo položimo izkoščičeno slivo, v katero damo žličko sladkorja. Okoli slive izrežemo tako velik kvadrat, da ga bomo lahko oblikovali v kroglico.
Kroglico dobro stisnemo skupaj. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne zmanjka testa ali sliv.
Kako dolgo kuhamo slivove cmoke?
V velikem loncu zavremo vodo, v katero dodamo žličko soli. V vrelo vodo previdno vstavimo cmoke in jih ob rahlem vrenju kuhamo približno 12 minut oziroma tako dolgo, dokler cmoki ne priplavajo na površje.
Cmoke poberemo iz vode, jih odcedimo in položimo na krožnik.
Na maslu prepražimo krušne drobtine in jih potresemo po cmokih. Cmoke potresemo tudi s cimetom.