Špageti z bolonjsko omako – Špageti Bolognese
Sestavine za pripravo bolonjske omake (4 osebe): olivno olje, 2 čebuli, 3 stroki česna, 500 g mletega mešanega mesa (svinjsko in goveje), 1 žlička mlete sladke paprike, 0,5 dcl belega vina, 1 korenček (cca. 80 g), 60 g stebelne zelene, sol, poper, lovorjev list, 1 pločevinka (400 g) pulpe iz drobno sesekljanega paradižnika, peteršilj, parmezan
Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in počasi pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso. S kuhalnico ves čas obračamo meso in ga drobimo, tako da nimamo grudic. Ko je meso prepraženo, dodamo 1 žličko mlete rdeče paprike, prilijemo 0,5 dcl vina in premešamo. Počakamo da vino povre.
Primešamo nariban korenček in sesekljano stebelno zeleno. Solimo in popramo po okusu. Dodamo lovorjev list. Zalijemo z 2,5 dcl vode, pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo.
Dodamo paradižnikovo pulpo in 1 žličko sladkorja ter kuhamo še saj 15 minut. Ko je bolonjska omaka kuhana, vmešam nekaj sesekljanega peteršilja.
V osoljeni vreli vodi skuhamo špagete po navodilih z embalaže. Ko so špageti skuhani, jih precedimo. Serviramo jih v globoke krožnike, prelijemo z bolonjsko omako in potresemo s parmezanom.