Zame sta dva bistvena pogoja za pripravo dobrega tatarca ta, da ga naredimo iz najbolj kvalitetnega mesa (pljučni file) in da mesa ne zmeljemo v električnem sekljalniku, ampak ga tolčemo in režemo. Vse ostalo – sestavine in količine, pa je pri tatarcu stvar okusa.
Sestavine za tatarski biftek (za 4 osebe): 400 g pljučnega fileja, 0,3 dcl konjaka, 3 žlice olivnega olja, 1 žlica sesekljane šalotke ali čebule, 1 žlička kaper, 2 vloženi srednje veliki kisli kumarici, 2 (pol)pekoča feferona, 1 žlička gorčice, 1 žlica majoneze, 1 žlica kečapa, sol, poper, čili v prahu, tabasco
Kako se naredi tatarski biftek?
Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, ki jih nato res na drobno nasekljamo.
Meso nato tolčemo s kuhinjskim kladivom, tako dolgo da dokončno razpade in da ga lahko povežemo v fino gladko maso.
Dodamo šilce konjaka in 3 žlice olivnega olja ter dobro premešamo. Čim bolj na drobno sesekljamo: čebulo, kapre, kisle kumarice in polpekoče feferone, ki jim predhodno odstranimo semenje. Vse skupaj vmešamo v maso.
Dodamo gorčico, majonezo in kečap. Po okusu začinimo s soljo, poprom, čilijem in tabascom.
Vse skupaj dobro premešamo z roko, da se meso lepo prepoji z vsemi sestavinami, ki smo jih dodali.
Tatarski biftek se še posebej prileže s toastom ali s popečenimi kruhki.
Tatarski biftek – več informacij
- Kaj je tatarski biftek?
Tatarski biftek je jed iz surovega mletega govejega mesa, ki se običajno postreže z različnimi začimbami, kot so gorčica, čebula, kapre, jajčni rumenjak in kisle kumarice. Uživamo ga surovega, kar zahteva izredno kakovostno meso. - Od kod izvira tatarski biftek?
Tatarski biftek izvira iz Francije, kjer je poznan kot “steak tartare,” čeprav legenda pravi, da so ga prvotno uživali nomadski Tatari, ki so surovo meso zmehčali pod sedli konj med dolgimi potovanji. - V katerih kulturah je priljubljen?
Tatarski biftek je priljubljen po vsej Evropi, še posebej v Franciji, Belgiji, na Poljskem, Češkem in v državah bivše Jugoslavije, kjer ga pogosto postrežejo na posebnih dogodkih in praznovanjih.
- Katero meso je najboljše za tatarski biftek?
Najboljše meso za tatarski biftek je goveji file, ki je zelo mehak in vsebuje malo maščobe. Pomembno je, da je meso popolnoma sveže in kakovostno, saj ga jemo surovega. - Katere začimbe in dodatki se uporabljajo?
Klasične sestavine za tatarski biftek vključujejo gorčico, surovi jajčni rumenjak, drobno narezano čebulo, kisle kumarice, kapre, Worcestersko omako, sol in poper. Vsak si lahko jed prilagodi po svojem okusu. - Kako se pripravi meso za tatarski biftek?
Meso za tatarski biftek mora biti fino mleto ali drobno nasekljano. Nato ga ročno zmešamo z začimbami in drugimi sestavinami, pri čemer pazimo, da je tekstura gladka in okusi dobro premešani. - Katere priloge se tradicionalno postrežejo k tatrskemu bifteku?
Tatarski biftek se tradicionalno postreže z opečenimi kruhki, pogosto pa ga spremlja še kisla kumarica, vložena čebula ali kapre. Nekateri dodajo tudi maslo, ki ga premažejo na kruh. - Ali se tatarski biftek lahko postreže kot glavna jed?
Tatarski biftek se pogosto postreže kot predjed, vendar lahko v večjih porcijah služi tudi kot glavna jed, še posebej na slavnostnih večerjah ali posebnih priložnostih. - Ali lahko tatarski biftek postrežemo z zelenjavo?
Da, tatarski biftek se lahko postreže tudi s svežo zelenjavo, kot so rukola, paradižniki ali solata, ki jedi doda svežino in lahkotnost. - Kako izbrati pravo meso za tatarski biftek?
Meso za tatarski biftek mora biti iz zanesljivega vira, najbolje je, da ga kupite pri mesarju, ki ga pripravlja posebej za surovo uživanje. Izogibati se je treba mesu, ki je že mletega ali vakuumsko pakiranega. - Kako dolgo lahko hranimo tatarski biftek?
Tatarski biftek je najbolje zaužiti takoj po pripravi. Če ga moramo hraniti, ga lahko shranimo v hladilniku za največ en dan, vendar mora biti ves čas pravilno ohlajen.