Zeliščna focaccia je prava poslastica za ljubitelje italijanske kuhinje in svežih zelišč. Ta recept vas bo popeljal skozi preproste korake priprave te aromatične in hrustljave dobrote. Z uporabo kakovostnih sestavin, kot so gladka moka, olivno olje in sveža zelišča, boste ustvarili focaccio, ki bo navdušila tako vaše brbončice kot tudi goste.
Sestavine za pripravo zeliščne focaccie:
500 g gladke moke, sol, 7 g suhega kvasa ali 20 g svežega kvasa, sladkor, 1 dcl olivnega olja, 2 dcl mlačne vode, žajbelj, rožmarin, origano, drobnjak, groba morska sol
Kako se naredi focaccia?
Moko presejemo v večjo skledo in primešamo malo zvrhano žličko soli. Dodamo svež ali suh kvas, ščepec sladkorja, 0,5 dcl olivnega olja ter 1,5-2 dcl mlačne vode (odvisno od vrste moke). Vse skupaj dobro premešamo in zamesimo v gladko testo (testo mesimo vsaj 5 minut).
Kako dolgo naj vzhaja testo za focaccio?
Hlebček testa premažemo z olivnim oljem in ga položimo v posodo kjer bo vzhajal (volumen posode naj bo vsaj 2 x večji od hlebčka testa). Posodo prekrijemo s krpo.
Sveže žajbljeve liste, origano in drobnjak nasekljamo. Vse skupaj damo v posodico in dodamo še sveže rožmarinove liste. Vmešamo 0,5 dcl olivnega olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako pripravljeno začimbno mešanico pustimo počivati vsaj 10 minut.
Ko testo naraste na dvojno velikost (približno po 1 uri vzhajanja), ga razdelimo na dva dela in na pomokani površini najprej dobro premesimo nato pa razvaljamo na približno 1 cm debeline.
Testo obložimo s pripravljenim zeliščnim nadevom, ki ga s prsti vtremo v testo.
Testo prestavimo na pomaščen pekač kjer naj na toplem vzhaja 20 minut.
Kako dolgo pečemo focaccio (fokačo)?
Predno damo fokačo v pečico, ki smo jo ogreli na 220 °C, jo posolimo z grobo mleto morsko soljo.
Pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo dokler fokača ne dobi zlatorjave skorje. Pečeno fokačo pokapamo z olivnim oljem.