Zeliščna fokača (focaccia)

Sestavine za pripravo zeliščne focaccie:
moka, sol, sladkor, olivno olje, kvas, žajbelj, rožmarin, origano, drobnjak

fokaca focaccia

Priprava:

  1. 500g gladke moke presejemo v večjo skledo in primešamo malo zvrhano žličko soli. Dodamo vrečko suhega kvasa, ščepec sladkorja, 0.5 dcl olivnega olja ter 1.5-2 dcl mlačne vode (odvisno od moke, ki jo uporabimo).
  2. Vse skupaj dobro premešamo in zamesimo v gladko testo (testo mesimo vsaj 5 minut).
  3. Hlebček testa premažemo z olivnim oljem in ga preložimo v posodo kjer bo vzhajal (volumen posode naj bo vsaj 2x večji od hlebčka testa). Posodo prekrijemo s krpo.
  4. Žajbelj, origano in drobnjak nasekljamo. Vse skupaj damo v posodico in dodamo še rožmarinove liste. Vmešamo 0,5 dcl olivnega olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako pripravljeno začimbno mešanico pustimo počivati vsaj 10 minut.
  5. Ko testo naraste na 2x velikost (približno po 1 uri vzhajanja), ga razdelimo na dva dela in na pomokani površini razvaljamo na približno 1cm debeline.
  6. Obložimo ga s pripravljenim paradižnikovim nadevom, nakar s prsti vtremo nadev v testo.
  7. Testo prestavimo na pomaščen pekač in ga pustimo vzhajati na toplem še 20 minut.
  8. Predno damo testo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°, ga posolimo z grobo mleto morsko soljo.
  9. Pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo dokler focaccia ne dobi zlato rjave skorje.
  10. Pečeno focaccio pokapamo z olivnim oljem.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top