»Zrolana« musaka | Okusno.si

»Zrolana« musaka

Sestavine za 4 osebe: 200 g čebule, 5 strokov česna, oljčno olje, 500 g mletega mešanega mesa, 0,5 dl belega vina, 1 žlička mlete rdeče paprike, 1 žlica paradižnikove mezge, 0,5 dl vode, sol, poper, origano, bazilika, 450 g špinače, 200 ricotte, 1 jajce, 1,25 kg krompirja, parmezan, svež rožmarin

Kako pripravimo “zrolano” musako?

V vroči ponvi, v katero smo dali nekaj brizgov oljčnega olja, počasi prepražimo sesekljano čebulo in 3 sesekljane stroke česna. Ko čebula postekleni, v ponev dodamo mleto meso. Meso pražimo tako dolgo, da razpade na majhne koščke. Pri tem si pomagamo s kuhalnico in vilicami. Prilijemo vino. Ko vino povre, v ponev dodamo mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Prilijemo 0,5 dl vode. Dobro premešamo in začinimo s soljo, poprom, origanom in baziliko. Ponev pokrijemo in sestavine počasi dušimo 20 minut. Vmes večkrat premešamo.

V drugi ponvi na oljčnem olju počasi prepražimo 2 sesekljana stroka česna. Ko česen porumeni, mu dodamo zamrznjeno špinačo. Solimo in popramo. Kuhamo kakšnih 10 minut, da tekočina povre. Špinačo predevamo v skledo. Ko se ohladi, ji primešamo ricotto in razžvrkljano jajce.

Krompir olupimo in ga na grobo naribamo. Nariban krompir preložimo v cedilo in ga z rokami dobro ožamemo, da odteče vsa odvečna voda. Na dno pekača položimo peki papir. Na papir kanemo nekaj olja, ki ga s pomočjo kuhinjskega čopiča razmažemo po celotni površini. Celotno površino pekača potresemo z naribanim parmezanom, nato pa po njem enakomerno porazdelimo še nariban krompir. Z dlanmi pritiskamo na krompir, da dobimo zbito ravno površino. Rahlo posolimo.

Pekač s krompirjem damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C. Pečemo približno 20–25 minut, da krompir rahlo porjavi. Pekač vzamemo iz pečice. Po krompirju najprej enakomerno porazdelimo prepraženo mleto meso, čezenj pa še špinačni nadev.

Po daljši stranici vse skupaj zvijemo (»zrolamo«) v rolado. Po vrhu rolade položimo nekaj vejic svežega rožmarina. Vse skupaj potresemo s parmezanom in damo za 20 minut nazaj v pečico, v kateri smo temperaturo znižali na 180 °C.

Pekač vzamemo iz pečice. Počakamo kakšnih 10 minut, da se »zrolana« musaka ohladi, nato pa jo narežemo na približno 3 cm debele rezine.

zrolana-musaka-recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top