Zelo enostavni in slastni prigrizki. Blitvo lahko seveda zamenjamo tudi s špinačo. Ker je priprava listnatega testa zelo zamudna, je najlažja rešitev, da kupimo listnato testo v trgovini. Jaz najraje kupim kar zamrznjenega, da ga imam doma vedno na razpolago, ko ga potrebujem.
Sestavine za 24 kosov blitvinih polžkov:
- 500 g listnatega testa (2 kosa po 250 g)
- 250 g nepasirane skute
- 1 jajce
- 400 g sesekljane blitve
- 4 žlice naribanega parmezana
- 3 stroki česna
- sol, poper, muškatni orešček, olivno olje
Postopek priprave
Dobro oprano blitvo kuhamo 4 minute v večjem loncu z osoljeno vrelo vodo. Blitvo precedimo in na kuhinjski deski na grobo sesekljamo.
Česen olupimo in na drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo nekaj brizgov olivnega olja na katerem prepražimo česen. Ko česen zadiši (ne sme porjaveti), dodamo blitvo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Premešamo in počasi kuhamo še 3 minute. Odstavimo in počakamo, da se blitva ohladi.
V skledi s pomočjo ročnega mešalnika zmiksamo jajce, pol žličke soli in skuto.
Testo na pomokani površini na tanko razvaljamo v obliko pravokotnika. Testo premažemo s skutinim nadevom (polovico ga prihranimo za drugi kos testa). Po nadevu potresemo polovico blitve in 2 žlici naribanega parmezana.
Testo zavijemo kot rulado po krajši stranici navzgor.
Rulado narežemo na 2 cm debele rezine.
Na dno velikega, nizkega pekača položimo peki papir. Ruladice polagamo obrnjene navzdol na peki papir. S prsti jih nekoliko potlačimo, da se razširijo in jih oblikujemo v obliko kroga.
Celoten postopek ponovimo še z drugim kosom listnatega testa in preostankom nadeva ter blitve.
Kako dolgo pečemo blitvine polžke?
Blitvine polžke/ruladice pečemo 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.
Blitva
Blitva je listnata zelena zelenjava, ki je polna vitaminov, mineralov in antioksidantov. Blitvo uvrščamo v družino pese in je v sorodu s špinačo in peso. Blitva je že stoletja priljubljena zelenjava v Evropi. v kulinariko ZDA je blitva prodrla veliko kasneje.
Blitva je odličen vir vitaminov A in C, pa tudi kalcija, železa, magnezija, kalija in mangana. Blitva je dober vir prehranskih vlaknin in beljakovin. Blitva je bogata z antioksidanti, ki lahko pomagajo okrepiti imunski sistem in zaščititi pred nekaterimi boleznimi.
Blitvo lahko uživamo surovo, kuhano ali v soku. Je rahlo grenkega okusa, vendar je lahko okusen, če ga kuhamo s česnom in oljčnim oljem. Jemo ga lahko kot prilogo, dodamo pa ga juham in solatam. Je tudi odličen dodatek k pomfriju in fritatam.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.