Blitvini polžki | Okusno.si

Blitvini polžki

Zelo enostavni in slastni prigrizki. Blitvo lahko seveda zamenjamo tudi s špinačo. Ker je priprava listnatega testa zelo zamudna, je najlažja rešitev, da kupimo listnato testo v trgovini. Jaz najraje kupim kar zamrznjenega, da ga imam doma vedno na razpolago, ko ga potrebujem.

Sestavine za 24 kosov blitvinih polžkov:

  • 500 g listnatega testa (2 kosa po 250 g)
  • 250 g nepasirane skute
  • 1 jajce
  • 400 g sesekljane blitve
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • 3 stroki česna
  • sol, poper, muškatni orešček, olivno olje

Postopek priprave

Dobro oprano blitvo kuhamo 4 minute v večjem loncu z osoljeno vrelo vodo. Blitvo precedimo in na kuhinjski deski na grobo sesekljamo.

Česen olupimo in na drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo nekaj brizgov olivnega olja na katerem prepražimo česen. Ko česen zadiši (ne sme porjaveti), dodamo blitvo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Premešamo in počasi kuhamo še 3 minute. Odstavimo in počakamo, da se blitva ohladi.

V skledi s pomočjo ročnega mešalnika zmiksamo jajce, pol žličke soli in skuto.

Testo na pomokani površini na tanko razvaljamo v obliko pravokotnika. Testo premažemo s skutinim nadevom (polovico ga prihranimo za drugi kos testa). Po nadevu potresemo polovico blitve in 2 žlici naribanega parmezana.

Testo zavijemo kot rulado po krajši stranici navzgor.

Rulado narežemo na 2 cm debele rezine.

Na dno velikega, nizkega pekača položimo peki papir. Ruladice polagamo obrnjene navzdol na peki papir. S prsti jih nekoliko potlačimo, da se razširijo in jih oblikujemo v obliko kroga.

blitva-rulada

Celoten postopek ponovimo še z drugim kosom listnatega testa in preostankom nadeva ter blitve.

Kako dolgo pečemo blitvine polžke?

Blitvine polžke/ruladice pečemo 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.

Blitva

Blitva je listnata zelena zelenjava, ki je polna vitaminov, mineralov in antioksidantov. Blitvo uvrščamo v družino pese in je v sorodu s špinačo in peso. Blitva je že stoletja priljubljena zelenjava v Evropi. v kulinariko ZDA je blitva prodrla veliko kasneje.

Blitva je odličen vir vitaminov A in C, pa tudi kalcija, železa, magnezija, kalija in mangana. Blitva je dober vir prehranskih vlaknin in beljakovin. Blitva je bogata z antioksidanti, ki lahko pomagajo okrepiti imunski sistem in zaščititi pred nekaterimi boleznimi.

Blitvo lahko uživamo surovo, kuhano ali v soku. Je rahlo grenkega okusa, vendar je lahko okusen, če ga kuhamo s česnom in oljčnim oljem. Jemo ga lahko kot prilogo, dodamo pa ga juham in solatam. Je tudi odličen dodatek k pomfriju in fritatam.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top