Bučni kapeleti z žajbljevo omako

Testenine največkrat postrežemo z omakami, ki so narejene na paradižnikovi ali sirni osnovi. Če pripravljamo kapelete ali raviole, pa je ena najpreprostejših, a tudi najokusnejših, aromatična žajbljeva maslena omaka. Nikoli pa svežega žajblja ne poskušajte nadomestiti s posušenim.

Sestavine za testo:
300 g ostre moke
3 jajca
nekaj žlic vode

Sestavine za nadev:
200 g olupljene in očiščene muškatne buče ali buče hokaido
1 žlička rjavega sladkorja
1 strok česna
6 svežih žajbljevih lističev
1 žlička naribanega svežega ingverja
sol
muškatni orešček
olivno olje
1 žlica naribanega parmezana
1 žlica sira mascarpone
1 žlica krušnih drobtin

Sestavine za omako:
1 žlica masla
6–8 svežih žajbljevih lističev

Testo pripravimo po navodilih za pripravo testenin na naslovu https://www.okusno.si/testo-za-testenine/.

Recept za pripravo nadeva
Bučo olupimo, očistimo in narežemo na večje kose. Predevamo v skledo, dodamo žličko rjavega sladkorja, sesekljan česen, vsaj 6 svežih žajbljevih lističev, žličko sveže naribanega ingverja in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom. Dodamo nekaj brizgov olivnega olja in vse skupaj dobro premešamo.

Vse sestavine predevamo na pekač. Pečemo 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Odstranimo žajbljeve lističe, preostale sestavine pa predevamo v skledo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo parmezan, mascarpone in krušne drobtine. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gost nadev. Če je nadev preredek, primešamo nekaj krušnih drobtin.

Kako oblikujemo kapelete?
S pomočjo strojčka za pripravo testenin razvaljamo testo na zelo tanke trakove (največ 1 mm debeline). Testo razrežemo na kvadrate velikosti 3 x 3 cm.

V sredino vsakega kvadrata dodamo 1 žličko nadeva. Vsak kvadrat prečno prepognemo in s prsti stisnemo testo okoli nadeva. Dobljene trikotnike damo na sredinec leve roke, oba zavihka zavijemo okoli prsta in stisnemo. Tako narejene kapelete odlagamo na pomokano površino.

testo-za-kapelete

Priprava omake
V ponvi segrejemo maslo in počakamo, da se zapeni (nikakor ne sme porjaveti), nato dodamo 6 žajbljevih lističev, zmanjšamo temperaturo na najnižjo in počasi popečemo lističe. Odstavimo po približno 1 minuti.

zajbljova-omaka

V osoljeni vreli vodi skuhamo kapelete. Ko so po približno 5 minutah (čas kuhanja je odvisen od debeline in velikosti testa) skuhani, jih odcedimo in preložimo v ponev z žajbljevim maslom, radodarno potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.

bučni kapeleti žajbelj recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top