Bučni kapeleti z žajbljevo omako
Testenine največkrat postrežemo z omakami, ki so narejene na paradižnikovi ali sirni osnovi. Če pripravljamo kapelete ali raviole, pa je ena najpreprostejših, a tudi najokusnejših, aromatična žajbljeva maslena omaka. Nikoli pa svežega žajblja ne poskušajte nadomestiti s posušenim.
Sestavine za testo:
300 g ostre moke
3 jajca
nekaj žlic vode
Sestavine za nadev:
200 g olupljene in očiščene muškatne buče ali buče hokaido
1 žlička rjavega sladkorja
1 strok česna
6 svežih žajbljevih lističev
1 žlička naribanega svežega ingverja
sol
muškatni orešček
olivno olje
1 žlica naribanega parmezana
1 žlica sira mascarpone
1 žlica krušnih drobtin
Sestavine za omako:
1 žlica masla
6–8 svežih žajbljevih lističev
Testo pripravimo po navodilih za pripravo testenin na naslovu https://www.okusno.si/testo-za-testenine/.
Recept za pripravo nadeva
Bučo olupimo, očistimo in narežemo na večje kose. Predevamo v skledo, dodamo žličko rjavega sladkorja, sesekljan česen, vsaj 6 svežih žajbljevih lističev, žličko sveže naribanega ingverja in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom. Dodamo nekaj brizgov olivnega olja in vse skupaj dobro premešamo.
Vse sestavine predevamo na pekač. Pečemo 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
Odstranimo žajbljeve lističe, preostale sestavine pa predevamo v skledo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo parmezan, mascarpone in krušne drobtine. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gost nadev. Če je nadev preredek, primešamo nekaj krušnih drobtin.
Kako oblikujemo kapelete?
S pomočjo strojčka za pripravo testenin razvaljamo testo na zelo tanke trakove (največ 1 mm debeline). Testo razrežemo na kvadrate velikosti 3 x 3 cm.
V sredino vsakega kvadrata dodamo 1 žličko nadeva. Vsak kvadrat prečno prepognemo in s prsti stisnemo testo okoli nadeva. Dobljene trikotnike damo na sredinec leve roke, oba zavihka zavijemo okoli prsta in stisnemo. Tako narejene kapelete odlagamo na pomokano površino.
Priprava omake
V ponvi segrejemo maslo in počakamo, da se zapeni (nikakor ne sme porjaveti), nato dodamo 6 žajbljevih lističev, zmanjšamo temperaturo na najnižjo in počasi popečemo lističe. Odstavimo po približno 1 minuti.
V osoljeni vreli vodi skuhamo kapelete. Ko so po približno 5 minutah (čas kuhanja je odvisen od debeline in velikosti testa) skuhani, jih odcedimo in preložimo v ponev z žajbljevim maslom, radodarno potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.