Čebulna juha - Kuharski recepti - Okusno.si

Čebulna juha

Naš obisk Pariza nikoli ne mine brez obiska latinske četrti in obedovanja v eni izmed številnih tamkajšnjih restavracij, ki turistom ponujajo menije. Sam si običajno vedno izberem tistega, ki vključuje čebulno juho in steak v poprovi omaki. Okuse Francije si lahko seveda pričaramo tudi doma, saj je čebulna juha enostavna za pripravo in kot nalašč za hladnejša obdobja. Da bo izkušnja res pristna, čebulne juhe nikar ne pozabite postreči s hrustljavo bageto in zapečenim sirom.

Čebulna juha – sestavine za za 4 osebe:
1 žlica masla (25 g), oljčno olje, 300–400 g čebule, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 2 žlici moke, 2,5 dl belega vina, 1,25 l jušne osnove, 1 lovorov list, timijan, majaron, sol, poper, 100 g sira (npr. edamec), francoska štruca, peteršilj ali drobnjak

Kako se pripravi čebulna juha?

Čebulo narežemo na tanke kolute in jo počasi pražimo v večji ponvi, v kateri smo razpustili maslo ter mu dodali nekaj brizgov oljčnega olja. Čebulo med praženjem pri nizki temperaturi večkrat premešamo. Po približno 10 minutah ji dodamo 1 žlico rjavega sladkorja. Dalj časa kot pražimo čebulo, pogosteje jo bomo morali premešati. Po približno 40 minutah počasnega praženja bo čebula začela dobivati rumeno barvo. Takrat ji dodamo sesekljan česen in vse skupaj pražimo še približno 10 minut, da čebula karamelizira in dobi zlatorjavo barvo.

pražena čebula
pražena čebula

Čebulo potresemo z moko, premešamo ter prilijemo belo vino. Mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gosto omako. Prilijemo jušno osnovo, dodamo začimbe, solimo in popramo po okusu. Pokrijemo posodo in juho kuhamo 40 minut.

Kako se postreže čebulna juha?

V toasterju popečemo na dober centimeter debelo narezane rezine bagete.

Čebulno juho prelijemo v keramične posodice. Na vrh položimo opečene rezine kruha, ki jih izdatno potresemo z naribanim sirom.

čebulna-juha-priprava

Vse skupaj prestavimo na najvišjo rešetko v že segreti pečici. Vklopimo funkcijo žara. Počakamo nekaj minut, da se sir raztopi in zlatorjavo obarva. Pred serviranjem čebulno juho potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

čebulna juha recept
čebulna juha

Kateri sir je najboljši za čebulno juho?

Najboljši sir za čebulno juho je Gruyère, saj se odlično topi in ustvarja značilno zlato rjavo skorjico pri gratiniranju. Dobra nadomestka sta tudi Ementalec ali Gauda, saj imata podobne lastnosti taljenja. Če sira nimate pri roki, lahko uporabite krušne drobtine, ki ste jih popekli na olivnem olju, da ustvarite hrustljavo teksturo.

Kako zgostiti čebulno juho?

Za zgostitev klasične francoske čebulne juhe obstaja več učinkovitih metod. Najpogosteje se doseže z dolgo karamelizacijo čebule, saj se med procesom sproščajo sladkorji, ki naravno zgostijo juho. Za dodatno gostoto lahko po karamelizaciji dodate žlico moke in jo na hitro prepražite, preden prilijete jušno osnovo. Alternativno lahko uporabite pretlačeno kuhano zelenjavo, kot so krompir, korenje ali koleraba. Če juha postane preveč gosta, jo preprosto razredčite z vodo ali jušno osnovo. Ključno je počasno kuhanje čebule, ki zagotovi bogat okus in popolno teksturo juhe.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top