Čebulna juha - Kuharski recepti - Okusno.si

Čebulna juha

Naš obisk Pariza nikoli ne mine brez obiska latinske četrti in obedovanja v eni izmed številnih tamkajšnjih restavracij, ki turistom ponujajo menije. Sam si običajno vedno izberem tistega, ki vključuje čebulno juho in steak v poprovi omaki. Okuse Francije si lahko seveda pričaramo tudi doma, saj je čebulna juha enostavna za pripravo in kot nalašč za hladnejša obdobja. Da bo izkušnja res pristna, čebulne juhe nikar ne pozabite postreči s hrustljavo bageto in zapečenim sirom.

Čebulna juha – sestavine za za 4 osebe:
1 žlica masla (25 g), oljčno olje, 300–400 g čebule, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 2 žlici moke, 2,5 dl belega vina, 1,25 l jušne osnove, 1 lovorov list, timijan, majaron, sol, poper, 100 g sira (npr. edamec), francoska štruca, peteršilj ali drobnjak

Kako se pripravi čebulna juha?

Čebulo narežemo na tanke kolute in jo počasi pražimo v večji ponvi, v kateri smo razpustili maslo ter mu dodali nekaj brizgov oljčnega olja. Čebulo med praženjem pri nizki temperaturi večkrat premešamo. Po približno 10 minutah ji dodamo 1 žlico rjavega sladkorja. Dalj časa kot pražimo čebulo, pogosteje jo bomo morali premešati. Po približno 40 minutah počasnega praženja bo čebula začela dobivati rumeno barvo. Takrat ji dodamo sesekljan česen in vse skupaj pražimo še približno 10 minut, da čebula karamelizira in dobi zlatorjavo barvo.

pražena čebula
pražena čebula

Čebulo potresemo z moko, premešamo ter prilijemo belo vino. Mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gosto omako. Prilijemo jušno osnovo, dodamo začimbe, solimo in popramo po okusu. Pokrijemo posodo in juho kuhamo 40 minut.

Kako se postreže čebulna juha?

V toasterju popečemo na dober centimeter debelo narezane rezine bagete.

Čebulno juho prelijemo v keramične posodice. Na vrh položimo opečene rezine kruha, ki jih izdatno potresemo z naribanim sirom.

čebulna-juha-priprava

Vse skupaj prestavimo na najvišjo rešetko v že segreti pečici. Vklopimo funkcijo žara. Počakamo nekaj minut, da se sir raztopi in zlatorjavo obarva. Pred serviranjem čebulno juho potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

čebulna juha recept
čebulna juha

Čebula – dodatne zanimivosti

  • Čebula je znana po svojih potencialno zdravilnih lastnostih. Vsebuje različne hranilne snovi, vključno z vitaminom C, vitaminom B6, folno kislino ter minerali, kot so kalij, magnezij in železo. Poleg tega naj bi imela čebula protivnetne in protimikrobne lastnosti.
  • Čebula vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Antioksidativni učinki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za različne bolezni.
  • V nekaterih tradicionalnih medicinskih praksah se čebula uporablja za lajšanje kašlja, zdravljenje opeklin in celo kot naravno sredstvo za zmanjšanje vročine.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top