Recept za češnjevo marmelado je nastal čisto po naključju. Sredi junija, ko sem mislil, da so že vse češnje pobrane, pokljuvane od ptičev ali pa da tisto, kar je ostalo od njih, že gnije po drevesih, me je prijatelj Uroš povabil na obiranje češenj na vikend v Sladki Gori blizu Poljčan. Ko sem videl to njihovo drevo, kar nisem mogel verjeti lastnim očem. Toliko češenj na enem drevesu še nisem videl v življenju. Moj namen je bil, da jih naberem toliko, da se jih bosta moji dekleti, ki češnje obožujeta, res do sitega najedli, domov pa sem prišel z dvema velikima vrečama češenj. Seveda je bilo potem treba z njimi nekaj narediti. No, in tako je nastal recept za češnjevo marmelado.
Sestavine za pripravo češnjeva marmelade:
- 2 kg izkoščičenih češenj
- 2 limoni
- 1/2 žličke cimeta
- vanilijeva semena ali vanilijeva aroma
- 2 kg sladkorja
- 50 g želina
Češnje izkoščičimo. Limoni prerežemo na polovico in iz njiju iztisnemo sok.
Izkoščičene češnje predevamo v večjo posodo. Prilijemo limonin sok, dodamo cimet in nekaj vanilijevih semen.
Češnje kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut, nato jih zmeljemo s paličnim mešalnikom.
V posodo dodamo sladkor, ki smo mu primešali želin. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Kuhamo še vsaj 1 uro, da se marmelada zgosti. Vmes marmelado večkrat premešamo.
Kozarce, v katere bomo shranili marmelado, dobro operemo in osušimo. Za 15 minut jih damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 120 °C.
Pokrovčke kozarčkov prekuhavamo v vreli vodi 5 minut. Nato jih poberemo iz vode in osušimo na čisti kuhinjski krpi.
Marmelado prelijemo v vroče kozarce, ki jih dobro zapremo s pokrovčki. Kozarce pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohladijo.