Empanade so polnjeni žepki iz testa, ki so lahko pečeni ali ocvrti. Izredno so priljubljene v latinskoameriških in špansko govorečih državah. Običajno imajo obliko polkroga. Napolnjene so z različnimi mesnimi ali zelenjavnimi nadevi. Lahko se jedo tople ali hladne, običajno pa jih postrežemo kot prigrizek ali del večjega obroka.
Sestavine za približno 16 empanad:
300 g moke, 1 žlička soli, 100 g ohlajenega masla, 2 jajci, 50 ml vode
Sestavine za chimichurri pomako:
2 stroka česna, 1 pest peteršilja, 1 čili, 1 dl oljčnega olja, 1 žlica rdečega balzamičnega kisa, mlet čili (opcijsko), sol, poper, origano
Kako naredimo empanade?
V večjo skledo presejemo moko. Dodamo žličko soli in na koščke narezano ohlajeno maslo. Vse skupaj na hitro zmešamo z multipraktikom, da nastane drobtinam podobna zmes. Vanjo vmešamo razžvrkljano jajce in vodo ter na hitro pregnetemo.
Iz testa oblikujemo kepo, ki jo zavijemo v folijo za živila in damo počivati v hladilnik za vsaj 45 minut.
Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na približno 2 mm debelo. S pomočjo okroglega modelčka izrežemo kroge velikosti 10–12 cm.
Nadevi za empanade – ideje
- Mesni nadev: mleto meso, čebula, koruza, paprika.
- Gobov nadev: šampinjoni, česen, čebula, timijan, peteršilj, majaron, panceta.
- Špinačni nadev: špinača, česen, bešamel, parmezan.
- Zelenjavni nadev: koruza, mlada čebula, paradižnik, bučke.
Na sredino vsakega kroga testa damo zvrhano žličko nadeva. Robove s pomočjo čopiča navlažimo z vodo, nato testo prepognemo in ga s prsti dobro stisnemo skupaj.
Tako pripravljene empanade preložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, nato pa jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Kako dolgo pečemo empanade?
Empanade pečemo približno 30 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 190 °C. Pečene empanade lahko postrežemo z zeleno solato in chimichurri pomako.
Chimichurri pomaka
Chimichurri je klasična argentinska zeliščna pomaka. Naredimo jo tako, da najprej sesekljamo česen, peteršilj in čili, ki smo mu odstranili semena. Sesekljane sestavine predevamo v skledico, kamor prilijemo oljčno olje ter rdeč balzamični kis. Začinimo z origanom ter solimo in popramo po okusu. Po želji lahko dodamo tudi nekaj mletega čilija za pikantnejši okus. Vse skupaj dobro premešamo. Chimichurri pomaka se v Argentini največkrat postreže k mesnim jedem, pripravljenim na žaru.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.