Golaž II.
Sestavine za goveji golaž: 1 kg govejega mesa (bočnik ali vratovina), 0,5kg čebule, 3 stroki česna, 1/2 zelene paprike, 4 polpekoči feferoni, 2 mali žlički kaper, 1 žlica sladke rdeče paprike, pločevinka pelatov, žlica kisle smetane, majaron, lovorjev list, zelena, peteršilj, sol, poper, čili
- Na olju prepražimo nasekljano čebelo. Ko čebula postekleni, dodamo
narezane stroke česna 1 žlico mlete rdeče paprike. Premešamo in na hitro
prepražimo. - Dodamo na približno 4 cm velike kose narezano meso. Pražimo 2-3
minute. Dodamo na drobno narezano papriko ter začinimo s soljo,
kajenskim poprom, lovorjevim listom, poprom, majaronom in na drobno
narezanimi polpekočimi feferoni. Vse skupaj premešamo. - Zalijemo z 1,5 dcl rdečega vina in pustimo rahlo vreti tako dolgo, da nam
ostane samo še 1/3 tekočine. - Dodamo pločevinko na koščke narezanih pelatov in dušimo do mehkega
(vsaj 1 uro). Med dušenjem nekajkrat premešamo in po potrebi zalijemo z
malce vode. - Ko je golaž skuhan, ga potresemo s peteršiljem. Če nam ustreza bolj
pekoč okus, ga začinimo s čilijem. - Golaž lahko postrežemo s polento, makaroni ali kruhovimi cmoki.