Grahova kremna juha z metino peno in parmezanovo čipko
Hiter in preprost recept, če boste pripravili samo juho. Če pa se boste lotili tudi priprave metine pene in parmezanove čipke, si boste malce otežili delo in porabili boste tudi nekaj več časa. Bo pa končni rezultat vsekakor veliko okusnejši in lepši, lahko bi rekli celo navdušujoč. Jaz bi vam svetoval takole – ko boste sami doma, si lahko naredite samo juho, ko pridejo na obisk gostje, pa naredite celotno različico. 😉
Sestavine za juho (za 4 osebe):
olivno olje
1 čebula
2 stroka česna
400 g graha
1 srednje velik krompir
1 l jušne osnove
sol
poper
majaron
lovorjev list
1 dl smetane za kuhanje
1 žlica sesekljanega peteršilja
Sestavine za metino peno
1 pest sveže mete
2 dl mleka
Sestavine za parmezanovo čipko
80 g parmezana
Priprava juhe
Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke.
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo grah (svežega ali zamrznjenega), na kocke narezan krompir, prilijemo jušno osnovo, začinimo s soljo, poprom, majaronom in lovorjevim listom.
Juho kuhamo v pokriti posodi 15 minut. Odstranimo lovorjev list in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Prilijemo 1 dl smetane, dodamo 1 žlico sesekljanega peteršilja in kuhamo še 2 minuti.
Parmezanova čipka
V pekač položimo papir za peko. Na gosto naribamo parmezan in naredimo 4 kupčke. Pečemo v pečici pri 180 °C tako dolgo, da se parmezan stopi, nikakor pa ne sme porjaveti. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se parmezanove čipke ohladijo in strdijo.
Priprava metine pene
V manjšo kozico vlijemo 2 dl mleka. Dodamo pest svežih metinih listov. Na srednji temperaturi segrevamo mleko do vretja. Ko mleko zavre, odstavimo posodo in odstranimo metine liste. Mleko stepemo z mešalnikom pri največji hitrosti.
Po dobri minuti bo nastala pena, ki jo z žlico poberemo in serviramo na juho, ki smo jo porazdelili po krožnikih. Zraven priložimo parmezanovo čipko.