Gratiniran krompir z blitvo | Kuharski recepti - Okusno.si

Gratiniran krompir z blitvo

Večina ljudi, ki jih poznam, pripravlja blitvo samo na en način. Blitvo skuhajo jo vmešajo s kuhanim krompirjem v kosih ter jo ponudijo kot prilogo k ribjim jedem. Da bi razbil to monotonijo a hkrati obdržal obe osnovni sestavini (krompir in blitvo), sem vse skupaj zapakiral nekoliko po svoje.

Sestavine za 2 osebi:
500 g krompirja, 1 dcl mleka, 1 dcl sladke smetane, 100 g sira, 300 g blitve, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, muškatni orešček

  1. Blitvo kuhamo 2 minuti v osoljeni vreli vodi. Precedimo, pustimo da se voda dobro odteče in počakamo da se blitva nekoliko ohladi. Nato jo grobo narežemo.
  2. Krompir olupimo in narežemo na okrogle, 0,5cm debele rezine.
  3. V naoljen pekač razporedimo prvo plast rezin, ki se naj malce prekrivajo.
  4. Na krompir enakomerno razporedimo blitvo.
  5. Posolimo, potresemo s peteršiljem (dodamo lahko tudi kakšno drugo začimbo) in s sirom.
  6. Nadaljujemo z naslednjo plastjo krompirja in ponovimo postopek.
  7. Krompir prelijemo z mešanico, ki jo pripravimo iz 2 jajc, 1dcl mleka, 1dcl sladke smetane. Mešanico začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
  8. Potresemo s sirom in pečemo pri 200° približno 40 minut.
blitva s krompirjem
blitva s krompirjem
gratiniran krompir
gratiniran krompir
gratiniran krompir z blitvo
gratiniran krompir z blitvo

Blitva

Ko kupujete blitvo, poiščite svetlo zelene liste s čvrstimi stebli. Izogibajte se uvelim ali razbarvanim listom. Blitvo lahko v hladilniku hranimo do štiri dni.

Blitva je odličen dodatek k vsaki zdravi prehrani. Blitva je enostavna za pripravo, uživamo jo lahko v različnih jedeh. Zaradi visoke vsebnosti hranil je odličen način za vnos osnovnih vitaminov in mineralov v vašo prehrano. Zakaj torej ne bi še danes poskusili blitve?

Blitva je hranilno bogata zelenjava. Blitva je bogata z vitamini in minerali. Blitva je odličen vir vitaminov A, C in K, pa tudi magnezija, kalija, železa in prehranskih vlaknin. Uživanje blitve lahko pomaga zmanjšati vnetja, vzdrževati zdravo raven sladkorja v krvi, je dobra za zdravje oči.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top