Jagenjček po maroško - Kuharski recepti - Okusno.si

Jagenjček po maroško

V Maroku brez kuskusa in jedi, pripravljenih v taginu, seveda ne gre. Tagine je vrsta severnoafriškega lončenega lonca s stožčastim pokrovom. Funkcija stožca je, da zadrži paro, ki se ustvarja pri kuhanju, in ji omogoča, da se spusti nazaj proti dnu lonca, kar omogoča sestavinam, da zadržijo sočnost in se navzamejo arom. Tagine se uporablja predvsem za počasno kuhanje mesnih enolončnic, tako v pečici kot na kuhalni plošči. Ima pa tudi dvojno vlogo, saj se v njem hrana najprej kuha nato pa tudi postreže. V kolikor tagina nimate, lahko jed pripravite tudi v litoželeznem pekaču s pokrovom.

Da bi vam pričaral nekaj maroškega pridiha, sem pripravil dva recepta za jedi z jagenjčkom, ki sta v Maroku zelo popularni, in sicer jagenjček v taginu (»lamb tagine«) ter kuskus z jagenjčkom in zelenjavo (»lamb couscous«). Kakšne vonjave, kakšni okusi, kakšna mehkoba mesa! Božansko!

Sestavine za kuskus z jagenjčkom in zelenjavo:
1 rumen korenček (približno 135 g)
1 rdeč korenček
2 bučki (približno 200 g)
80 g čičerike
250 g kuskusa
5 dl jušne osnove
oljčno olje
sol
svež koriander ali peteršilj

jagenjcek-.kuskus-maroko
pita kruh in jagenjček po maroško

Bučke, rumeno in rdeče korenje vzdolžno narežemo na četrtine.

Meso pripravimo po zgoraj opisanem postopku za jagenjčka v taginu. Pol ure pred koncem pečenja (se pravi po 2 urah priprave jedi) v pekač dodamo narezano zelenjavo in čičeriko.

Po navodilih na embalaži skuhamo kuskus v jušni osnovi. Solimo po okusu. V kuskus vmešamo tudi brizg ali dva olivnega olja.

Kako postrežemo maroško jagnjetino?

Jed postrežemo tako, da damo na krožnik najprej kuskus, po vrhu razporedimo nekaj mesa, prelijemo z omako, ob strani pa kuskus obložimo z zelenjavo iz pekača. Zelenjavo zlagamo tako, kot bi delali prvomajski kres. Vse skupaj potresemo s sesekljanim koriandrom ali peteršiljem.

Maroška jagnjetina
Maroška jagnjetina

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top