Japonski kruh Tangzhong - Kuharski recepti - Okusno.si

Japonski kruh Tangzhong

Sladko varianto mlečnega japonskega 🇯🇵 tangzhong kruha sem priredil na primorski način – brez masla in sladkorja ter s pol manj mleka, a z izdatnim brizgom olivnega olja.
Original verzija kruha 🍞 je odlična za sladke namaze (marmelada, med, nutella), k moji verziji pa se najbolj podajo salame, kar pomeni, da je ta kruh zaradi svoje mehkobe in velikosti odličen za sendviče 🥪

Sestavine za japonski kruh na mediteranski način:

  • 400 g bele gladke moke
  • 1 vrečka kvasa (7g)
  • 4 žlice olivnega olga (cca. 25g)
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce
  • 120 ml mlačne vode

Sestavine za Tangzhong:

  • 30 g bele moke
  • 160 ml mleka

V mali ponvici naredimo Tangzhong iz 30 g moke in 160 ml mleka. V posodo stresemo moko, prilijemo mleko in z metlico zmešamo. Pri nizki temperaturi počasi segrevamo in ves čas mešamo. Po kakšnih 3-4 minutah se bodo sestavine lepo povezale v gosto in gladko zmes, ki ji pravimo tangzhong. Predevamo jo v skledico kjer se naj ohladi.

tangzhong recept 750

V večji skledi zmešamo vse sestavine za pripravo kruha, vključno z ohlajenim tangzhongom. Jaz namesto rok raje uporabim ročni mešalnik z nastavkom za gnetenje testa. Testo za japonski kruh je namreč precej mokro in ga je z rokami praktično nemogoče pregnesti. Jaz  gnetem testo za japonski kruh z ročnim mešalnikom vsaj 10 do 15 minut, in sicer tako dolgo, da dobim gladko in prožno testo.

testo japonski kruh 750

S krpo pokrijemo posodo s testom in pustimo vzhajati 1,5 ure.

vzhajano testo 750

Testo nato prevrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na 4 enake dele. Dobimo kose testa, ki tehtajo približno 180 g. Iz vsakega kosa testa oblikujemo kroglico, ki jo od vrha proti dnu ves čas zategujemo z dlanmi, tako, da je testo čim bolj napeto. Kroglice odložimo na pomokano površino in prekrijemo s folijo za živila. Počivajo naj 15 do 20 minut.

Kroglice nato razvaljamo v pravokotnik.

razvaljamo testo 750

Pravokotnik po daljši stranici in na obeh straneh privijemo navznoter, nato pa ga še zrolamo od spodaj navzgor (glejte spodnji sliki).

prepogibanje testa kruh 750

prepogibanje testa 750

Postopek ponovimo še z ostalimi kroglicami testa.

Zvito testo preložimo v pomaščen ozek in visok pekač. Med kosi testa naj bo vsaj 1 cm praznega prostora. Pekač pokrijemo in pustimo vzhajati še od 30-45 minut.

vzhajanje testa 750

Vzhajano testo premažem po vrhu z olivnim oljem.

Kako dolgo pečemo japonski kruh?

Pekač damo za 20-25 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj. Nato preklopimo na ventilatorsko pečenje, povišamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo kruh še 5-10 minut, da dobi lepo zlatorjavo barvo.

tanghzhong japonski kruh 750

japonski kruh tangzhong 750

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top