Japonski kruh Tangzhong | Okusno.si

Japonski kruh Tangzhong

Sladko varianto mlečnega japonskega ?? tangzhong kruha sem priredil na primorski način – brez masla in sladkorja ter s pol manj mleka, a z izdatnim brizgom olivnega olja.
Original verzija kruha ? je odlična za sladke namaze (marmelada, med, nutella), k moji verziji pa se najbolj podajo salame, kar pomeni, da je ta kruh zaradi svoje mehkobe in velikosti odličen za sendviče ?

Sestavine za japonski kruh na mediteranski način:

  • 400 g bele gladke moke
  • 1 vrečka kvasa (7g)
  • 4 žlice olivnega olga (cca. 25g)
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce
  • 120 ml mlačne vode

Sestavine za Tangzhong:

  • 30 g bele moke
  • 160 ml mleka

V mali ponvici naredimo Tangzhong iz 30 g moke in 160 ml mleka. V posodo stresemo moko, prilijemo mleko in z metlico zmešamo. Pri nizki temperaturi počasi segrevamo in ves čas mešamo. Po kakšnih 3-4 minutah se bodo sestavine lepo povezale v gosto in gladko zmes, ki ji pravimo tangzhong. Predevamo jo v skledico kjer se naj ohladi.

V večji skledi zmešamo vse sestavine za pripravo kruha, vključno z ohlajenim tangzhongom. Jaz namesto rok raje uporabim ročni mešalnik z nastavkom za gnetenje testa. Testo za japonski kruh je namreč precej mokro in ga je z rokami praktično nemogoče pregnesti. Jaz  gnetem testo za japonski kruh z ročnim mešalnikom vsaj 10 do 15 minut, in sicer tako dolgo, da dobim gladko in prožno testo.

S krpo pokrijemo posodo s testom in pustimo vzhajati 1,5 ure.

Testo nato prevrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na 4 enake dele. Dobimo kose testa, ki tehtajo približno 180 g. Iz vsakega kosa testa oblikujemo kroglico, ki jo od vrha proti dnu ves čas zategujemo z dlanmi, tako, da je testo čim bolj napeto. Kroglice odložimo na pomokano površino in prekrijemo s folijo za živila. Počivajo naj 15 do 20 minut.

Kroglice nato razvaljamo v pravokotnik.

Pravokotnik po daljši stranici in na obeh straneh privijemo navznoter, nato pa ga še zrolamo od spodaj navzgor (glejte spodnji sliki).

Postopek ponovimo še z ostalimi kroglicami testa.

Zvito testo preložimo v pomaščen ozek in visok pekač. Med kosi testa naj bo vsaj 1 cm praznega prostora. Pekač pokrijemo in pustimo vzhajati še od 30-45 minut.

Vzhajano testo premažem po vrhu z olivnim oljem.

Kako dolgo pečemo japonski kruh?

Pekač damo za 20-25 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj. Nato preklopimo na ventilatorsko pečenje, povišamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo kruh še 5-10 minut, da dobi lepo zlatorjavo barvo.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top