Juha z ribano kašo
Jušna osnova je temelj marsikatere juhe kot tudi rižot in raznih omak. Lahko je skuhate nekaj več, zamrznite ter uporabite, ko jo potrebujete. Spodaj je recept za pripravo piščančje verzije, ki je mimogrede tudi zelo poceni. Seveda pa lahko pripravite tudi klasično jušno osnovo iz govejega mesa, ribjo osnovo ali pa zelenjavno jušno osnovo brez mesa
Sestavine: piščančji hrbet, korenček, cvetača, peteršiljeva korenina, čebula, česen, gomolj zelene, poper v zrnju, paradižnikova mezga, lovorjev list, šetraj, muškatni orešček, sol
Priprava za 4 osebe:
- V večji lonec nalijemo 2l vode.
- V vrelo vodo damo 2 piščančja hrbta, 3 korenčke, malo cvetače, peteršiljevo korenino, 1/2 čebule, 2 stroka česna, 1/4 gomolja zelene.
- Začinimo z žličko celega popra, žličko paradižnikove mezge, lovorjevim listom, šetrajem, muškatnim oreščkom ter seveda s soljo.
- Juha naj narahlo vre vsaj 30 min.