Njoki z žajbljem - Kuharski recepti - Okusno.si

Njoki z žajbljem

Med ene izmed najbolj enostavnih in hitro pripravljenih, a tudi izrazito okusnih italijanskih jedi sodijo njoki z omako, narejeno iz masla, žajblja in parmezana. Italijani to jed imenujejo »gnocchi burro e salvia«. Maslo in žajbelj ustvarita bogato in aromatično omako, ki se lepo dopolnjuje z mehko teksturo njokov. In kar je najbolj pomembno – za pripravo te kulinarične poezije ne boste potrebovali več kot 15 minut.

Sestavine njoke z žajbljem (za 2 osebi):
500 g njokov, 40 g masla, vsaj 20 svežih žajbljevih listov, 30 g naribanega parmezana in dodatek za posip, sol, poper

njoki-zajbelj-maslo-parmezan

Kako naredimo njoke z žajbljem?

V osoljeni vreli vodi skuhamo njoke. Ko so kuhani, jih precedimo, vodo pa prihranimo.

V ponvi segrejemo maslo, na katerem počasi popečemo žajbljeve liste.

zajbelj-maslo
žajbelj in maslo – burro e salvia

Nekaj popečenih listov odstranimo iz ponve in jih preložimo na papirnato brisačo, saj jih bomo na koncu uporabili za dekoracijo jedi.

V ponev prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki, in dodamo parmezan. Med mešanjem kuhamo kakšno minutko, da povre približno tretjina tekočine.

Žajbljevi omaki dodamo skuhane njoke ter prilijemo še eno zajemalko vode, v kateri so se njoki kuhali.

njoki v masleni žajbljevi omaki

Vse skupaj premešamo in kuhamo še kakšno minutko, da se omaka zgosti, nato pa njoke predevamo na krožnik in jih potresemo s poprom in naribanim parmezanom.

Jed dekoriramo s popečenimi žajbljevimi listi.

gnocchi burro e salvia
njoki z žajbljem – gnocchi burro e salvia

Kako vedeti, kdaj so njoki kuhani?

Njoki so kuhani, ko se dvignejo na površje vrele vode. Pazite, da jih takoj odcedite, saj lahko hitro postanejo premehki, če ostanejo v vodi predolgo.

Ali je treba njoke po kuhanju splakniti z vodo?

Ne, njokov po kuhanju ne splakujte z vodo, saj se bo s tem odstranil škrob, ki pomaga omaki, da se oprime njokov. Namesto tega jih odcedite in jih takoj vmešajte v pripravljeno masleno omako.

Katere druge vrste sira se podajo k tej jedi?

Poleg parmezana lahko uporabite tudi pecorino romano za nekoliko močnejši in bolj slan okus. Za bolj kremasto teksturo lahko dodate tudi malo mascarponeja ali rikote.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top