Med ene izmed najbolj enostavnih in hitro pripravljenih, a tudi izrazito okusnih italijanskih jedi sodijo njoki z omako, narejeno iz masla, žajblja in parmezana. Italijani to jed imenujejo »gnocchi burro e salvia«. Maslo in žajbelj ustvarita bogato in aromatično omako, ki se lepo dopolnjuje z mehko teksturo njokov. In kar je najbolj pomembno – za pripravo te kulinarične poezije ne boste potrebovali več kot 15 minut.
Sestavine za 2 osebi:
500 g njokov, 40 g masla, vsaj 20 svežih žajbljevih listov, 30 g naribanega parmezana in dodatek za posip, sol, poper
Kako naredimo njoke z žajbljem?
V osoljeni vreli vodi skuhamo njoke. Ko so kuhani, jih precedimo, vodo pa prihranimo.
V ponvi segrejemo maslo, na katerem počasi popečemo žajbljeve liste.
Nekaj popečenih listov odstranimo iz ponve in jih preložimo na papirnato brisačo, saj jih bomo na koncu uporabili za dekoracijo jedi.
V ponev prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki, in dodamo parmezan. Med mešanjem kuhamo kakšno minutko, da povre približno tretjina tekočine.
Žajbljevi omaki dodamo skuhane njoke ter prilijemo še eno zajemalko vode, v kateri so se njoki kuhali.
Vse skupaj premešamo in kuhamo še kakšno minutko, da se omaka zgosti, nato pa njoke predevamo na krožnik in jih potresemo s poprom in naribanim parmezanom.
Jed dekoriramo s popečenimi žajbljevimi listi.