Pasulj | Okusno.si

Pasulj

Sestavine za pasulj:

  • 300 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica mlete rdeče sladke paprike
  • 1 žlica mlete dimljene rdeče paprike
  • 2 žlici moke
  • 1,5 litra vode
  • 450 g prekajenih reber oz. drugega prekajenega mesa
  • 500 g belega fižola
  • majaron
  • 1 žlica bio zelenjavne jušne osnove v prahu
  • 1 korenina peteršilja
  • 1 korenček
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol, poper
  • olje
  • čili (po izbiri)

Kako naredimo pasulj – postopek priprave

Korenček ter peteršiljevo korenino olupimo in naribamo.

V večjem loncu na olju počasi prepražimo sesekljano čebulo in česen.

Ko čebula postekleni, dodamo papriko in poprašimo z moko. Mešamo kakšno minutko, počakamo da paprika zadiši.

Dodamo fižol, rebra in zalijemo z vodo. Dodamo 1 žlico jušne osnove v prahu, lovorjev list, 1 žlico paradižnikove mezge, naribano korenino peteršilja ter nariban korenček.

Kako dolgo kuhamo pasulj?

Pasulj kuhamo dobro uro v pokriti posodi na nizki temperaturi. Solimo in popramo po okusu ter kuhamo še kakšne 3 minute. V kolikor imamo radi malce bolj pekočo verziji pasulja, lahko dodamo pred koncem kuhanja nekaj posušenega čilija v prahu.

Kako postrežemo pasulj?

Pasulj nadevamo v globoke krožnike. Rebra razrežemo in v vsak krožnik dodamo 1 kos. Pasulj postrežemo s svežim domačim kruhom.

pasulj-recept

Pasulj: izvor, sestavine, priprava

Pasulj je tradicionalna srbska jed, ki je priljubljena po vsem Balkanu in širše. Pasulj je fižolova enolončnica, pripravljena iz belega fižola in različne zelenjave, kot so korenje, čebula, zelena in paprika. Pasulj pogosto postrežemo z žlico ali dvema kisle smetane in papriko.

Zgodovina pasulja sega v Otomansko cesarstvo, kjer je bil glavni del turške prehrane. Jed naj bi izvirala iz mesta Kladovo v Srbiji. Pasulj je od takrat postal stalnica srbske kuhinje in ga pogosto postrežejo z različnimi vrstami kruha in mesa.

Pasulj je nasitna in okusna jed, ki jo je enostavno pripraviti. Fižol najprej skuhamo v loncu s toliko vode, da je pokrit. Nato dodamo zelenjavo in začimbe. Pasulj kuhamo približno eno uro oziroma dokler se fižol ne zmehča in se okusi prepojijo.

Pasulj tradicionalno postrežemo s kančkom kisle smetane in potresemo papriko. Pasulju se priloži kruh. Pogosto se pasulj postreže s prekajenim mesom ali klobaso. Pasulj lahko uživamo tudi kot prilogo ali postrežemo kot glavno jed.

Pasulj je preprosta, a okusna jed, ki bo zagotovo zadovoljila vso družino. Kombinacija fižola, zelenjave in začimb naredi hranljiv in nasiten obrok. Ne glede na to, ali ga postrežemo kot prilogo ali glavno jed, bo pasulj zagotovo hit.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top