Pasulj
Sestavine za pasulj:
- 300 g čebule
- 4 stroki česna
- 1 žlica mlete rdeče sladke paprike
- 1 žlica mlete dimljene rdeče paprike
- 2 žlici moke
- 1,5 litra vode
- 450 g prekajenih reber oz. drugega prekajenega mesa
- 500 g belega fižola
- majaron
- 1 žlica bio zelenjavne jušne osnove v prahu
- 1 korenina peteršilja
- 1 korenček
- 1 lovorjev list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol, poper
- olje
- čili (po izbiri)
Korenček ter peteršiljevo korenino olupimo in naribamo.
V večjem loncu na olju počasi prepražimo sesekljano čebulo in česen.
Ko čebula postekleni, dodamo papriko in poprašimo z moko. Mešamo kakšno minutko, počakamo da paprika zadiši.
Dodamo fižol, rebra in zalijemo z vodo. Dodamo 1 žlico jušne osnove v prahu, lovorjev list, 1 žlico paradižnikove mezge, naribano korenino peteršilja ter nariban korenček.
Kako dolgo kuhamo pasulj
Pasulj kuhamo dobro uro v pokriti posodi na nizki temperaturi. Solimo in popramo po okusu ter kuhamo še kakšne 3 minute. V kolikor imamo radi malce bolj pekočo verziji pasulja, lahko dodamo pred koncem kuhanja nekaj posušenega čilija v prahu.
Pasulj nadevamo v globoke krožnike. Rebra razrežemo in v vsak krožnik dodamo 1 kos. Pasulj postrežemo s svežim domačim kruhom.