Pirin kruh z drožmi - Kuharski recepti - Okusno.si

Pirin kruh z drožmi

Pirin kruh je odlična izbira za vse, ki iščejo zdravo in hranljivo alternativo klasičnemu belemu kruhu. S svojo bogato aromo in rahlo teksturo, ki jo prinaša moka iz pire, pa prinaša pirin kruh pridih rustikalnosti na vašo mizo.

Sestavine za pripravo pirinega kruha: 250 g bele moke, 150 g pirine moke, 100 g droži, 240 g vode, 1 žlička soli, 1 žlička rjavega sladkorja, 2 žlici olivnega olja

Kako se naredi pirin kruh?

V skledo stresemo pirino in belo moko. Dodamo žličko sladkorja in premešamo. Prilijemo 240 g vode (60% hidracija). Na hitro premešamo, da se vsa moka dobro sprime in da ni več suhih ostankov moke. Posodo pokrijemo z vrečko ali kuhinjsko krpo in pustimo počivati testo 1 uro.

Dodamo droži in z ročnim mešalnikom s pomočjo nastavka za gnetenje gnetemo testo približno 5 minut, da dobimo elastično testo.

Pokrijemo posodo in pustimo vzhajati 30 minut. Dodamo 2 žlici olja in 1 žličko soli ter s pomočjo ročnega mešalnika ponovno pregnetemo testo. Pokrijemo posodo in pustimo vzhajati.

Po dobrih 30-40 minutah, ko se prostornina testa poveča za 30-50%, začnemo s prepogibi. Z vodo si navlažimo roke, primemo eno stran testa, ga raztegnemo in prepognemo nazaj na testo. Ta postopek ponovimo še trikrat ali štirikrat na različnih koncih testa.

Postopek raztegovanja in prepogibanja testa ponovimo še trikrat in sicer na vsakih 30 minut.

Pol ure po zadnjem prepogibanju testo preložimo na pomokano površino in ga s pomočjo strgala preoblikujemo v okroglo obliko. Pri oblikovanju zategujemo spodnjo plast testa, da dobimo napeto povrhnjico. Testo pokrijemo in pustimo počivati 20 minut.

testo za pirin kruh
testo za pirin kruh

Po počivanju testo oblikujemo v končno obliko (štruco ali hlebček). Testo malce raztegnemo nato pa ga na 4 koncih prepogibamo navznoter in nato še proti sebi tako, da ustvarimo napetost na površini testa.

Testo preložimo v pomokano košarico za vzhajanje in sicer tako, da je gladka stran spodaj. Za pomokanje se najbolje obnese riževa moka, ki zelo dobro preprečuje, da bi se testo med vzhajanjem zalepilo na košarico.

Kako dolgo poteka 2. vzhajanje testa?

Košarico pokrijemo z vrečko in jo postavimo preko noči v hladilnik. V kolikor boste kruh pekli še isti dan, ga pustite vzhajati na sobni temperaturi od 4-8 ur (čas je odvisen predvsem od tega kako aktivne so vaše droži), da se testo podvoji.

Kako dolgo in pri kakšni temperaturi pečemo pirin kruh?

Vsaj pol ure pred preko ogrejemo pečico skupaj z litoželeznim pekačem na 240 stopinj.

Na vzhajalno košarico položimo peki papir, naj na dovolj velik nizek krožnik. Košarico obrnemo naokoli, da testo nežno pade na peki papir. Testo po sredini zarežemo. Primemo konce peki papirja in kruh previdno preložimo v pekač, ki ga nato pokrijemo s pokrovom.

Kruh pečemo 25 minut pri 240 stopinjah, nato odstranimo pokrov in ga pečemo še približno 10 minut pri 220 stopinjah do zlatorjave barve.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo in posode in preložimo na rešetko, kjer se naj ohlaja vsaj 1 uro.

domač pirin kruh
domač pirin kruh
recept pirin kruh
recept pirin kruh
pirin kruh
pirin kruh
domači kruh z drožmi
domači kruh z drožmi
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top