Pita kruh je ena najbolj enostavnih in najhitreje pripravljenih različic kruha, ki je najbolj prisotna predvsem v državah Bližnjega vzhoda. Naravnost odličen je za pomake kot sta humus in baba ganoush ter seveda ob takšnih in drugačnih koftah z žara ali kebabih. Zaradi zračnega žepka, ki se med peko naredi v notranjosti, je pita kruh uporaben tudi kot »žepek«, ki ga lahko napolnimo z zelenjavnimi in mesnimi sestavinami. Sam pripravljam dve varianti pita kruha, eno s kvasom in drugo brez. Obe sta odlični!
Sestavine za 4 pita kruhe: 300 g moke, 190 g vode, 1 žlička suhega kvasa, ¾ žličke sladkorja, ¾ žličke soli
Pita kruh s kvasom
Vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo, najbolje kar s pomočjo ročnega mešalnika z nastavkom za gnetenje. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno velikost. Z rahlo navlaženimi rokami pregnetemo testo. Prestavimo ga na pomokano površino in ga razrežemo na 4 dele. Vsak del testa ponovno pregnetemo in oblikujemo v kroglice, ki jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 30 minut. S konicami prstov nato testo na rahlo pomokani površini oblikujemo v krog premera približno 10 cm.
Testo previdno preložimo v dobro segreto ponev s premazom proti prijemanju. Ponev pokrijemo s pokrovko. Pito pečemo 2 minuti na srednje visoki temperaturi (npr. 7 od 10), nakar jo obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani. Ponovno jo obrnemo in pečemo 1 minuto, nakar sledi še en obrat in nadaljnja minuta peke. Posodo moramo imeti ves čas pokrito.
Pita kruh brez kvasa
V skledo presejemo moko. Prilijemo vrelo vodo ter solimo. S pomočjo ročnega mešalnika z nastavkom za gnetenje dobro premešamo vse sestavine. Skledo pokrijemo in testo pustimo počivati približno 30 minut. Testo prestavimo na pomokano površino in ga razrežemo na 4 kose. S pomočjo kuharskega valjarja vsak kos razvaljamo v obliko kroga debeline približno 0,5 cm.
Testo previdno preložimo v dobro segreto ponev s premazom proti prijemanju. Pito brez kvasa pečemo 1 minuti na srednje visoki temperaturi (6 od 10), nakar jo obrnemo in jo pečemo še 1 minuti na drugi strani. Sledita še 2 obrata v razmaku 30 sekund. Pečene pite preložimo v košarico za kruh in jih prekrijemo s kuhinjsko krpo.