Pita kruh je ena najbolj enostavnih in najhitreje pripravljenih različic kruha, ki je najbolj prisotna predvsem v državah Bližnjega vzhoda. Naravnost odličen je za pomake kot sta humus in baba ganoush ter seveda ob takšnih in drugačnih koftah z žara ali kebabih. Zaradi zračnega žepka, ki se med peko naredi v notranjosti, je pita kruh uporaben tudi kot »žepek«, ki ga lahko napolnimo z zelenjavnimi in mesnimi sestavinami. Sam pripravljam dve varianti pita kruha, eno s kvasom in drugo brez. Obe sta odlični!
Sestavine za 4 pita kruhe: 300 g moke, 190 g vode, 1 žlička suhega kvasa, ¾ žličke sladkorja, ¾ žličke soli
Pita kruh s kvasom
Vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo, najbolje kar s pomočjo ročnega mešalnika z nastavkom za gnetenje. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno velikost. Z rahlo navlaženimi rokami pregnetemo testo. Prestavimo ga na pomokano površino in ga razrežemo na 4 dele. Vsak del testa ponovno pregnetemo in oblikujemo v kroglice, ki jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 30 minut. S konicami prstov nato testo na rahlo pomokani površini oblikujemo v krog premera približno 10 cm.
Testo previdno preložimo v dobro segreto ponev s premazom proti prijemanju. Ponev pokrijemo s pokrovko. Pito pečemo 2 minuti na srednje visoki temperaturi (npr. 7 od 10), nakar jo obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani. Ponovno jo obrnemo in pečemo 1 minuto, nakar sledi še en obrat in nadaljnja minuta peke. Posodo moramo imeti ves čas pokrito.
Pita kruh brez kvasa
V skledo presejemo moko. Prilijemo vrelo vodo ter solimo. S pomočjo ročnega mešalnika z nastavkom za gnetenje dobro premešamo vse sestavine. Skledo pokrijemo in testo pustimo počivati približno 30 minut. Testo prestavimo na pomokano površino in ga razrežemo na 4 kose. S pomočjo kuharskega valjarja vsak kos razvaljamo v obliko kroga debeline približno 0,5 cm.
Testo previdno preložimo v dobro segreto ponev s premazom proti prijemanju. Pito brez kvasa pečemo 1 minuti na srednje visoki temperaturi (6 od 10), nakar jo obrnemo in jo pečemo še 1 minuti na drugi strani. Sledita še 2 obrata v razmaku 30 sekund. Pečene pite preložimo v košarico za kruh in jih prekrijemo s kuhinjsko krpo.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.